UKRAJINA NA RUBU

Prosvjednici ne prihvaćaju Janukovičevo pomilovanje

30.01.2014 u 08:53

Bionic
Reading

Iako je ukrajinski parlament u kasnim sinoćnjim satima izglasao uvjetnu amnestiju za uhićene prosvjednike Euromajdana, oporba nije htjela ni glasati. Njeni vođe odbijaju poštivati uvjete pomilovanja koje diktira vlast - ne povlače ljude iz zauzetih vladinih zgrada

Poručio je to parlamentarni zastupnik Andrij Prubij, 'komandant' zabarikadiranog šatorskog logora na središnjem kijevskom trgu Majdanu. Isti je stav ponovio i lider ultranacionalističke Svobode, Oleg Tjagnibok.

Verhovna Rada izglasala je pomilovanje za sve uhićene euromajdanovce, osim onih koje se sumnjiči za posebno teška kaznena djela. No uvjet je da opozicija u roku od 15 dana povuče pobunjene građane iz Ministarstva poljoprivrede, Doma sindikata i drugih zgrada koje su okupirane diljem Ukrajine proteklih dana, nakon krvavih nereda koji po mnogima prijete raspadom te politički i svjetonazorski polarizirane zemlje.

Iako se 'politička karta' Ukrajine dosad obično dijelila na proeuropski, antiruski dio zapadno od Dnjepra i proruski dio istočno od najveće ukrajinske rijeke, pokušaji nasilnog zauzimanja državnih zgrada dogodili su se i na istoku, primjerice u Dnjepropetrovsku. Pisac Andrej Kurkov u jučerašnjem intervjuu za CNN izjavio je da protesti, po njemu, više nemaju veze s propalim trgovinskim sporazumom s EU-om, nego su se pretvorili u masovnu bunu protiv korumpirane vlasti i nedostatka vladavine prava.

MUP tvrdi: Ubijena su dva policajca
Zasad najsnažnije protivljenje prosvjedima izražava vlast poluotoka Krima, jedine većinski ruske regije u Ukrajini. U tamošnjem Sevastopolju, gradu s posebnim autonomnim pravima, stacionirana je Crnomorska flota ruske mornarice. Lenta.ru javlja da je više od deset tamošnjih civilnih organizacija donijelo deklaraciju u kojoj se tvrdi da će u slučaju državnog prevrata 'Sevastopolj, koristeći svoje pravo na samoopredjeljenje, istupiti iz pravnog polja Ukrajine'.

Pobunjene mase diljem zemlje nije zadovoljio ni pad vlade Mikolaja Azarova - oporba traži prijevremene izbore i povratak polupredsjedničkog sustava u Ukrajini, tvrdeći da je sadašnji predsjednik Viktor Janukovič ustavnim promjenama 2010. godine uspostavio diktaturu.

U siječanjskom nasilju poginulo je nekoliko prosvjednika - oporba tvrdi da je ubijeno pet ljudi i da ih je još 40-ak nestalo. Na drugoj strani, dio medija objavio je da su posljednjih dana iz vatrenog oružja nepoznati počinitelji ubili dvojicu policajca, 27-godišnjaka i i 42-godišnjaka. Imena ubijenih nisu navedena.