OCCUPY OAKLAND

Prosvjedi završili suzavcem i pritvorima

26.10.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Treba li na rastuću nejednakost bogatih i siromašnih, nezaposlenost i ekstremno bogaćenje financijske kaste reagirati bijesom ili plačem? Prosvjednici iz pokreta Occupy Wall Street odlučili su se za prvo. Policija im je pak servirala drugo. Demonstracije u Oaklandu završile su suzavcem i masovnim uhićenjima

Jučer je policija u Kaliforniji i Georgiji imala pune ruke posla ne bi li zagrijala ćelije okružnih zatvora novim stanarima. S obrazloženjem da su prosvjednici počeli bacati boju i ine predmete prema policijskim službenicima u Oaklandu, snage reda su uzvratile suzavcem. Situacija je postala kaotična kada je oko petstotinjak ljudi odbilo napustiti nekoliko 'okupiranih' javnih površina u gradu gdje kampiraju zadnjih nekoliko tjedana.

'Grad nastoji osigurati prostor za slobodu govora, no jednako tako moramo voditi računa o zaštiti zdravlja i sigurnosti', stoji u priopćenju policije koje prenosi CNN.

U Atlanti ništa pretjerano drukčije. Gradonačelnik Kasim red poslao je službenike da prijateljski razgovaraju s demonstrantima i u najboljoj ih namjeri pošalju kućama. Kako priopćavaju i gradonačelnikovog ureda, među prosvjednicima je opažen čovjek s puškom. 'Nismo mogli znati je li napunjena niti dobiti ikakvu drugu informaciju o oružju', veli Reed koji je nakon svog prijateljski nastrojenog odreda odlučio poslati nešto tvrđe pregovarače. Točnije, policiju koja je oko jedan sat u noći počela obilaziti protestni kamp te izvlačiti ljude iz šatora.

Brojka uhićenih u oba grada nije točno poznata, neprovjerene informacije spominju njih 130.

Čini se da su prosvjednici u drugim gradovima daleko više pod paljbom lokalnih vlasti nego oni u njujorškom parku Zuccotti. Jesu lošije organizirani te plavci imaju pravo kada im spočitavaju loše higijenske uvjete, stvaranje dodatnog otpada i narušavanje javnog zdravlja i sigurnosti, ili je pak riječ o konstruiranom povodu za njihovo rastjerivanje koje je utoliko lakše što je riječ o manjim sredinama i slabijoj medijskoj pozornosti, nije najjasnije. Kakogod, rastjerani prosvjednici su se ubrzo ponovno okupili i sukobili s policijom.