NAJLJEPŠI TRG NAZVAN PO DIKTATORU

Prosvjed za promjenu imena Trga maršala Tita

09.12.2008 u 13:36

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'Krug za Trg' za povratak imena Kazališni trg zagrebačkom Trgu maršala Tita najavila je danas javno okupljanje pred Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu u subotu, 13. prosinca

Prosvjedom žele izraziti nezadovoljstvo što 'jedan od najljepših trgova uZagrebu nosi ime komunističkog diktatora Tita'.

Maja Runje, govoreći na konferenciji za novinare u ime te građanskeinicijative koja okuplja 30-ak udruga i pojedinaca, istaknula je da je danasnajavljen prosvjed nastavak prosvjeda održana 9. veljače. Dodala je da nazahtjev naslovljen gradskim vlastima nisu dobili nikakav odgovor, pa zatonastavljaju prosvjed te će ponovno uputiti zahtjev mjerodavnima.

 

Napomenula je da je prosvjed uredno prijavljen policiji, ali da uPoglavarstvu otežu s izdavanjem suglasnosti za postavljanje pozornice. Požalilase i na medijsku blokadu Građanske inicijative, dodavši da na prosvjedu očekujuoko tri tisuće ljudi.

 

Povratak imena Kazališni trg u duhu je Rezolucije Vijeća Europe omeđunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima te DeklaracijeHrvatskog sabora o osudi komunističkog režima, rekao je Ante Beljo. Novinarimaje uručio brošuru u kojoj se ukratko navode komunistički 'zločini nakon 1945.nad hrvatskim narodom', za koje je, po njegovim riječima, 'odgovoran Tito'.

 

Tomislav Štocinger iz Građanske inicijative naglasio je da se prosvjedodržava u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, a upravo maršal Tito,komunistički diktator, odgovoran je za najteža kršenja ljudskih prava. Istaknuoje da je Hrvatska jedina zemlja u Europi u kojoj jedan od najljepših trgova nosiime jednog od komunističkih ili fašističkih diktatora. Dodao je da je Kazališnitrg staro civilizacijsko ime tog trga u središtu grada Zagreba.