SVI VOLE GOTOVINU

Prosječan iznos mita je 110 eura

21.11.2013 u 17:40

Bionic
Reading

Korupcija je u Bosni i Hercegovini pojava koja je raširena koliko i u drugim državama regije, a istraživanje koje je proveo Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) pokazalo je kako oni koji primaju mito preferiraju gotovinu te u prosjeku dobiju po 110 eura

Rezultati UNDOC-ova istraživanja, naslovljenog kao 'Biznis, korupcija i kriminal u BiH - utjecaj mita i drugih kriminalnih aktivnosti na privatno poduzetništvo', koji su u četvrtak predstavljeni u Sarajevu pokazali su kako većina građana BiH korupciju smatra jednim od četiri najvažnija problema u državi. Većim problemom od korupcije smatraju tek nezaposlenost, lošu vlast i rastuće siromaštvo.

UNODC-ovo istraživanje dio je regionalnog projekta procjene korupcije u zemljama zapadnog Balkana. Kako bi ga proveli istraživači su razgovarali s predstavnicima dvije tisuće tvrtki, a poduzetnici su uglavnom konstatirali kako korupcija ima iznimno negativan učinak na njihovo poslovanje.

Istraživanje pokazuje da neposredno iskustvo s korupcijom ima svaki peti odrasli stanovnik BiH. Najčešći su oblici tzv. 'sitne korupcije', uz novac, hrana i piće, a najčešći primatelji takvih 'darova' su medicinsko osoblje te policajci. Najčešći cilj davanja mita je ubrzati postupke ili izbjeći plaćanje kazni.

Zamjenik voditelja delegacije Europske komisije u BiH Renzo Daviddi je, komentirajući sadržaj izvješća, kazao kako je jasno da je korupcija duboko ukorijenjena u svakodnevnom poslovnom djelovanju u BiH.

Dodatni je problem to što je pravosuđe krajnje neučinkovito u procesuiranju slučajeva korupcije. 'Sve to izravno priječi inozemna ulaganja u ovu zemlju, ali i u druge zemlje zapadnog Balkana', kazao je Daviddi.