S PREDSJEDNIKOM UZ KAVU

'Proračun trpi zbog fiktivnih birača, a Rončević laže'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.04.2009 22:49
  • Objavljeno 20.04.2009 u 18:09
Mesić na rukometnoj utakmici

Mesić na rukometnoj utakmici

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je nezadovoljstvo zbog kašnjenja istrage o nabaci vojnih kamiona 2004., ocijenivši da je riječ o pokušaju da se slučaj zataška i krivnja prebaci na druge, a odbacio je tvrdnje tadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića da je cijeli slučaj pokrenut jer je Mesić htio da se nabave Mercedesovi kamioni

"Jednostavno, gospodin Rončević laže", kazao je Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu", ističući kako se nije mogao založiti ni za jednu tvrtku, jer nije ni znao tko se natječe.

Na pitanje bi li glavna državna revizorica Šima Krasić trebala odgovarati jer DORH-u i Saboru nije dala važne podatke, Mesić je odgovorio kako se može pokrenuti i pitanje odgovornosti revizorice, ali tek kad se utvrde bitne činjenice.

"Čitavo vrijeme vodi se rasprava o perifernim stvarima. Trebalo je prvo utvrditi suštinu, a to znači da je ukinut natječaj u kojem se tvrdilo da nema novaca, a drugi dan se sve platilo avansom. To je trebalo utvrditi, a onda tko je sve u čemu sudjelovao pa, ako treba, i odgovornost državne revizorice", kazao je Mesić.

Predsjednik je u potpunosti stao iza generala Joze Milićevića, iako je većina u saborskom istražnom povjerenstvu njegov iskaz u svojstvu bivšeg v.d. glavnog inspektora obrane ocijenila nevjerodostojnim,.

"Nevjerodostojni su oni koji napadaju Milićevića", rekao je Mesić, ocijenivši da je Milićević kao građanin morao prijaviti kazneno djelo čak i da nije bio na funkciji.

Podsjetio je da je još prije četiri godine zatražio da se taj slučaj istraži, ali da se to još nije dogodilo, iz čega zaključuje da "očito postoji interes da se stvari zataškaju i da se krivnja prebaci na druge".

Mesić smatra i da bi trebalo prekinuti praksu da se svaka nabavka za vojsku označava oznakom tajnosti, čime se izbjegava javni natječaj.

"Cijeli svijet zna da mi imamo 17 tisuća vojnika i koliko im treba obuće i odjeće te kakvo naoružanje", rekao je Mesić, upozorivši da u MORH-u na javnim nabavama uvijek rade isti ljudi, bez obzira na smjene ministara.

Na pitanje može li afera kamioni naštetiti HDZ-u na lokalnim izborima, Mesić je kazao kako je teško procijeniti što će sve birači uzeti u obzir, ali i upozorio da su birači u Hrvatskoj unaprijed podijeljeni i skloni "opraštati svome".

Komentirajući činjenicu da su birački popisi nesređeni i pred ove lokalne izbore, Mesić je kazao kako bi nadležne institucije morale reagirati na činjenicu da u pojedinim kućama uz granicu s BiH fiktivno prebiva i po 500 birača.

Ocijenio je da od takve situacije profitiraju oni koji fiktivnim biračima izlaze ususret, dajući im dječje doplatke i druge pogodnosti koje uživaju hrvatski građani zbog čega, kaže, trpi državni proračun.

Mesić se založio da se taj problem riješi bilateralnim sporazumom s BiH, kojim bi se izbjeglo dvostruko prebivalište, a odbacio je usporedbe sa Srbima koji su na biračkim popisima, a prebivaju u Srbiji, naglasivši da je riječ o hrvatskim državljanima koji se još nisu vratili u Hrvatsku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi