U ATENI

Propalestinski militanti zauzeli španjolsko veleposlanstvo

05.07.2011 u 17:12

Bionic
Reading

Propalestinski militanti koji sudjeluju u međunarodnom pomorskom konvoju za pomoć Gazi zauzeli su u utorak španjolsko veleposlanstvo u Ateni, tražeći ukidanje zabrane isplovljavanja koju je uvela Grčka, rekao je španjolski diplomatski izvor

'To je pomalo simbolična okupacija, u veleposlanstvu je sada četvero militanata, svi Španjolci, žele da zatražimo od španjolske vlade da izvrši pritisak na Atenu da odobri odlazak konvoja prema Gazi', rekao je španjolski diplomatski izvor.

Izvor je dodao da desetak simpatizera podupire tu akciju ispred zgrade veleposlanstva u blizini Akropole. Jedan od militanata, Santiago, rekao je ranije da je veleposlanstvo zauzelo tridesetak osoba. 'Odlučili smo ostati u zgradi' dok Grčka ne odobri odlazak španjolskog broda, usidrenog na Kreti, prema Gazi.

Propalestinski aktivisti izvjesili su palestinsku zastavu na jednom od balkona veleposlanstva. Grčka je isplovljavanje za Gazu zabranila u petak zaustavivši dva broda koji su to pokušali učiniti. U akciji je u početku sudjelovalo desetak brodova, a cilj im je proboj pomorske blokade Gaze i dostava pomoći. Izrael je zaprijetio da će ih zaustaviti silom.