loša roba iz poljske

Proizvođači upozoravaju na stare, uvozne jabuke u trgovinama i otkrivaju kako prepoznati svježe od onih iz lanjske berbe

24.09.2019 u 23:47

Bionic
Reading

Trgovine su prepune starih nekvalitetnih uvoznih jabuka, tvrde domaći proizvođači i kupce pozivaju da kupuju hrvatske proizvode i otkrivaju kako prepoznati svježu od one koja je iz lanjske berbe

Upozoravaju da je tržište preplavljeno poljskim jabukama iz lanjske berbe, koje Poljaci prodaju za kunu po kilogramu. No problem nisu samo poljske, već i druge uvozne jabuke.

Takve jeftine jabuke slabije kvalitete kod trgovaca ruše cijenu domaćima a na policama su skuplje od domaćih.

'Na početku sezone berbe na naše police dolaze jabuke stare godinu dana. To se može prepoznati najprije po peteljki koja je suha i koja se lako otrgne. Domaće, svježe jabuke imaju zelenu, ćvrstu peteljku. Uvozne, suhe jabuke odmah idu na akciju i trgovci timu snižavaju cijenu. Na početku berbe dolazi naša svježa, najkvalitetnija jabuka i onda joj se automatski ruši cijena jer i ona mora na akciju.

Obezvrijeđuje se domaći proizvod. Vi ni ne znate tko je proizvođač ove strane, tek negdje jako sitnim slovima piše', rekao je u RTL Direktu predsjednik Kriznog stožera voćarske zajednice i uzgajivač jabuka Željko Ledinski.

Naglašava da je problem u tome što Hrvatska nema nacionalni standard da bi obilježila svoj standard domaćih jabuka.

'I nije tako samo s jabukom, nego i drugim proizvodima. Kad dolazi domaća roba, zbog uvozne i ona mora na akciju. To se u Njemačkoj ili Austriji ne može dogoditi. Pozivam sve građane da dobro čitaju sitna slova i gledaju peteljku, a na odgovornima da počnu raditi svoj posao', kazao je Ledinski.

jabuke Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL