SUNCE, CO2 I VODA

Proizvedeno prvo solarno gorivo na svijetu

  • Autor: Hina/tportal
  • Zadnja izmjena 28.04.2014 17:55
  • Objavljeno 28.04.2014 u 17:53
Solarni reaktor

Solarni reaktor

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SOLAR-JET

U okviru europskog istraživačkog projekta SOLAR-JET proizvedeno je prvo solarno gorivo za mlazne motore na svijetu, priopćila je Europska komisija.

Istraživači su prvi put uspješno prikazali čitav proizvodni lanac obnovljivog kerozina koristeći koncentrirano svjetlo kao visokotemperaturni izvor energije.

Projekt je još uvijek u eksperimentalnoj fazi te je proizvedena tek mala količina mlaznog goriva u laboratorijskim uvjetima, koristeći simuliranu sunčevu svjetlost.

Međutim, na temelju rezultata postoji nada da će se u budućnosti sva tekuća ugljikovodična goriva moći proizvesti od sunčeve svjetlosti, CO2 i vode, navodi Komisija.

'Ova tehnologija znači da bi jednog dana mogli proizvoditi čišće i obilne zalihe goriva za zrakoplove, automobile i druge oblike prijevoza. Ovime bi se uvelike mogla povećati energetska sigurnost, dok bi se jedan od glavnih stakleničkih plinova koji uzrokuje globalno zatopljenje mogao pretvoriti u korisni resurs', izjavila je europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Maire Geoghegan-Quinn

EU financira projekt SOLAR-JET s 2,2 milijarde eura. Započet je u lipnju 2011. u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanja i tehnološki razvoj (FP7).

Projekt SOLAR-JET okuplja istraživačke organizacije među sveučilištima i iz područja industrije (ETH Zürich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions and management partner ARTTIC).

U sljedećoj fazi projekta, partneri planiraju poboljšati solarni reaktor i procijeniti hoće li se postojećom tehnologijom moći proizvoditi veće količine po konkurentnoj cijeni.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!