TAJLAND GORI

Proglašeno izvanredno stanje u Bangkoku

21.01.2014 u 15:22

Bionic
Reading

Tajlandska vlada objavila je u utorak uvođenje izvanrednog stanja u Bangkoku suočavajući se s prosvjedima koji unazad više od dva mjeseca zahtijevaju smjenu premijerke Yingluck Shinawatra

Zbog prosvjeda i nasilja, 'vijeće ministara odlučilo je proglasiti izvanredno stanje suočavajući se sa stanjem i primjenjujući zakon', izjavio je na konferenciji za tisak zamjenik premijera Surapong Tovišakšaikul.

Izvanredno stanje koje daje više ovlasti snagama sigurnosti, stupit će na snagu u srijedu i trajat će 60 dana. Do odluke dolazi u trenutku više žestokih incidenata do kojih je došlo zadnjih dana nakon više od dva mjeseca krize u kojoj je poginulo ukupno devet osoba, većina ubijenih u sumnjivim okolnostima, a stotine ih je ranjeno.

Granate i pucnjevi posebno su bili usmjereni u petak i nedjelju na prosvjednike, usmrtivši jednu osobu i ranivši njih više desetaka. Dvije strane međusobno su si predbacivale odgovornost za napade.

Prosvjednici traže smjenu Yingluck i kraj onog što nazivaju 'sustav Thaksin', po njezinu bratu Thaksinu Shinawatri, kojeg povezuju s općom korupcijom i optužuju da vlada preko sestre iz egzila.