TOMAŠIĆ UZVRAĆA PREMIJERU I SDSS-u

'Proganjaju me, angažirala sam odvjetnika'

21.03.2013 u 11:28

Bionic
Reading

Nakon što su šovinističke izjave saborske zastupnice HSP-a dr. Ante Starčević Ruže Tomašić o nacionalnim manjinama u Hrvatskoj izazvale burne polemike u političkom i medijskom prostoru, SDSS je najavio da će zatražiti njezinu smjenu s dužnosti potpredsjednice saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine te ustvrdio da je očito da ona ‘ne živi u sadašnjem vremenu, nego u vremenu od 1941. do 1945. godine’. Njihov zahtjev Tomašić je, pak, nazvala 'mlaćenjem prazne slame' te istaknula da je angažirala odvjetnika da vidi može li podnijeti kaznenu prijavu protiv premijera i nekih članova SDSS-a

Burne rasprave i zahtjeve da je se sankcionira zbog govora mržnje, Tomašić je protumačila kao proganjanje. Kako bi vratila onima koji je, kako kaže, proganjaju - Tomašić je angažirala odvjetnike s kojima će preslušati sve presice, pa i onu premijera Zorana Milanovića, i vidjeti može li i ona podnijeti kaznenu prijavu protiv premijera i nekih članova SDSS-a koji su se, kaže, ponijeli 'huškački' prema njoj, također koristeći govor mržnje.

'Valjda se i ja, kao pripadnik većinskog naroda, imam pravo braniti. Osim ako u Hrvatskoj vladaju manjine', zaključila je Tomašić.

Podsjetimo, SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac izjave Ruže Tomašić nazvao je govorom mržnje. 'Kao zastupnik dužan sam upozoravati na sve ono što smatram govorom mržnje, povredom Ustava i zakona, a ovo jest bila povreda Ustava i zakona', rekao je Pupovac dodavši da se govor Ruže Tomašić, bez obzira na saborski imunitet, može sankcionirati na temelju Kaznenog zakona i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, kojeg je Tomašić prozvala zbog četništva, za nju je, pak, kazao da je relikt iz prošlosti koji je eurofob, srbofob i ksenofob. 'Tragično je i što jedna takva osoba obnaša dužnost predsjednice saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Smatram da bi joj trebalo zbog svega izrečenoga ukinuti saborski imunitet. Što se tiče moguće tužbe za klevetu i uvrede, još ćemo vidjeti kako se dalje stvari razvijaju', rekao je Stanimirović na nedavnoj konferenciji za novinare i pritom pokazao nalaz državnog odvjetništva u Osijeku kojim je proglašen nevin za ratne događaje u Vukovaru i okolici.