PROPUST JAVNE TELEVIZIJE

Profesorica prava demantirala laži Željke Markić

  • Autor: I.E.M.
  • Zadnja izmjena 26.11.2013 13:35
  • Objavljeno 26.11.2013 u 12:26
Željka Markić ja glasam za mamu i tatu

Željka Markić ja glasam za mamu i tatu

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Tijekom sinoćnje emisije Fokus voditelja Danka Družijanića, gospođa Željka Markić, istureno lice inicijative U ime obitelji, izrekla je nekoliko izričitih pravnih neistina kojima je dovela gledateljice i gledatelje hrvatske javne televizije u posvemašnju pravnu zabludu, stoji u reagiranju profesorice riječkog Pravnog fakulteta Sanje Barić koje je poslala HRT-u

S obzirom da se radi o lako provjerljivim pravnim činjenicama i da je notorno to da su svi tekstovi zakona u RH javno dostupni u izdanju Narodnih novina, očito se radi o namjerno izgovorenim neistinama koje imaju izravan učinak manipulacije javnim mnijenjem, istaknula je profesorica Barić uz inzistiranje da javna televizija objavi ispravak u odgovarajućem formatu i terminu kako bi gledateljicama i gledateljima HRT-a pružila istinitu informaciju.

U RH je od 30. srpnja 2003. godine na snazi Zakon o istospolnim zajednicama (NN, br. 116/2003). Taj zakon istospolnim partnerima, nakon tri godine trajanja veze, priznaje samo dva prava: 1) pravo na međusobno uzdržavanje i 2) pravo na utvrđivanje vlastite imovine i zajedničke stečevine, dakle pravo na diobu imovine nakon raspada zajednice. Partneri ugovorom mogu i drugačije urediti svoje imovinske odnose.

Dakle, upozorava Barić, potpuna je neistina ono što je gđa Markić izrijekom izrekla, tj. 'da taj zakon pruža sva građanska prava partnerima', a neistina je i to da 'istospolni partneri imaju pravo nasljeđivanja i da se mogu posjećivati u bolnicama'. Mogućnost posjeta u bolnicama ovisi isključivo o dobroj volji bolničkog osoblja, a nasljeđivanje ne postoji kao zakonsko pravo istospolnih partnera. Osim toga, istospolni partneri ne mogu koristiti pogodnosti iz zdravstvenog ili mirovinskog osiguranja, porezne olakšice ili bilo koje drugo pravo osim navedena dva prava. Potpuna je neistina to da su u RH istospolne zajednice pravno izjednačene s izvanbračnim zajednicama. Nadalje, neistina je da jedina razlika između izvanbračnih i istospolnih ili bračnih i istospolnih zajednica u pravu na posvajanje djece. Partneri u izvanbračnim zajednicama u RH nemaju pravo posvajanja, baš kao ni istospolni partneri u istospolnim zajednicama.

Zaključno, partneri u istospolnim zajednicama trenutno u RH nemaju nijedno praktično pravo tijekom svog zajedničkog života jer oba navedena prava – pravo na uzdržavanje i pravo na diobu imovine – realno postaju aktualna tek poslije raspada bilo koje, pa tako i ove zajednice. Stoga nije istina da su već danas u RH građanska prava istospolnih partnera zaštićena na zadovoljavajućoj civilizacijskoj razini, upozorila je profesorica Barić.

Inače, emisija 'Fokus' o predstojećem bračnom referendumu pod vodstvom Danka Družijanića ocijenjena je skandaloznom, jer je voditelj pokazao apsolutno nepoznavanje teme koju je na objektivan način i uz prezentaciju istinitih informacija trebalo približiti gledateljima. Umjesto toga, emisija je poslužila kao propagandni poligon jedne zainteresirane strane: one koja forsira bespotrebni, isključivi i diskriminatorni referendum.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!