IZGUBLJENI U PRAVNOM JEZIKU

Profesorica Đurđević ispravlja netočan navod

06.04.2011 u 10:44

Bionic
Reading

Budući da smo nehotično na tportalu u tekstu 'Srbija može tražiti svačije izručenje jer je Hrvatska nemoćna' od 8. ožujka 2011. nespretno interpretirali riječi prof. dr. sc. Zlate Đurđević, predstojnice Katedre za kazneno procesno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu u nastavku u cijelosti objavljujemo Ispravak netočnog navoda. Prema njezinim navodima korigirali smo i spomenuti tekst

Poštovana glavna urednice,

dana 8. 3. 2011. telefonski sam iz svog ureda na Pravnom fakultetu u Zagrebu razgovarala s Vašom novinarkom Vlatkom Polšak Palatinuš po njezinom pozivu. Na temelju našeg razgovora gospođa Polšak Palatinuš je napisala članak Država koja ne šiti građane - Srbija može tražiti svačije izručenje jer je Hrvatska nemoćna koji mi nije bio poslan na ispravak ili očitovanje.

Istoga sam dana pisala na kontakt adresu tportala (kontakt@t-com.hr) kako nisam znala e-mail adresu autorice članka, a dva dana kasnije, 10. ožujka sam poslala e-mail i na još par adresa pretpostavljajući da bi jedna mogla biti od gospođe Polšak Palatinuš. Upozorila sam je na ispravke u tekstu. Nisam nikada dobila odgovor, niti je objavljen ispravak netočnih navoda. U prilogu Vam dostavljam moje e-mailove.

U najnovijem broju časopisa Informator br. 5953 od 26. ožujka 2011. koji Vam dostavljam u prilogu objavljen je članak 'Međunarodna kaznenopravna pomoć između Republike Hrvatske i Republike Srbije' anonimnog autora. U njemu autor u bilješkama 10 i 16 ukazuje da su moje izjave objavljene na tportalu netočne. Radi se upravo o navodima na koje sam upozorila autoricu članka i tražila da se isprave još na sam dan objave članka.
Kako ne bi naškodili mom profesionalnom i stručnom ugledu u javnosti, akademskoj zajednici i struci te narušili povjerenje u novinare sa kojima održavam vrlo otvoren i prijateljski odnos, molim Vas da na tportalu kao ispravak netočnog navoda objavite ispravak u sadržaju koji sam Vam poslala još 8. ožujka 2011. ili u sljedećem obliku:
------------------------------------
Članak 'Država koja ne štiti građane - Srbija može tražiti svačije izručenje jer je Hrvatska nemoćna' autorice Vlatke Polšak Palatinuš objavljenom na tportalu 8. ožujka 2011. sadrži nekoliko netočnih navoda:
•Neispravno je navedeno da je suđenje vlastitim državljanima za djelo na našem teritoriju univerzalno načelo, jer se radi o načelu aktivnog personaliteta i teritorijalnom načelu.
•Također je neispravno da Hrvatska nema propisano univerzalno načelo, pa je stoga i netočan nastavak 'a takav zakon mi nemamo, za razliku od Srbije, zbog nedostatka političke volje'. Univerzalno načelo je propisano u hrvatskom Kaznenom zakonu u istom opsegu kao i u Srbiji.
•Nadalje, nije točno da je dio sporazuma 'bio tajan i nedostupan javnosti' već sam izričito navela da su sporazumi dostupni javnosti te da se može naći na web stranici DORH-a.
•Ne ratificira se zakon već međunarodni ugovor u Saboru.
•Nije supernacionalni, već supranacionalni poredak

Zlata Đurđević