SASTANAK NA PANTOVČAKU

Profesori ustavnog prava u svemu se slažu s predsjednicom

14.12.2015 u 13:05

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ima pravo raspisati prijevremene izbore i prije nego što se konstituira Hrvaski sabor, a jedino je ona ovlaštena Sabor sazvati na novi pokušaj konstituiranja, jedinstveno je stajalište petero profesora ustavnoga prava s kojima je predsjednica u ponedjeljak razgovarala na Pantovčaku.

"Bili smo jedinstveni i zadovoljni smo jer nas je predsjednica uvjerila da će se čvrsto držati Ustava, a to nam je bio cilj", rekao je novinarima Zvonimir Lauc s osječkog Pravnog fakulteta.

Stručnjaci su jedinstveni i u stajalištu da predsjednica Republike ne može dati mandat za sastavljanje Vlade nikome tko nema potporu većine izabranih zastupnika.

Sazivanje konstituirajuće sjednice Sabora u nadležnosti predsjednice

Mato Palić, također s osječke katedre, objašnjava da se ne može dogoditi situacija konstitutiranja Sabora nakon što predsjednica raspiše izvanredne izbore jer, kaže, ona saziva Sabor na novu konstituirajuću sjednicu.

"Činjenica je da je konstiturajuća sjednica održana pa prekinuta - znači, prema Ustavu i saborskom Poslovniku, isklučivo je za sazivanje konstituirajuće sjednice Sabora nadležna predsjednica, a ona to neće napraviti ako prema rezultatu svih pregovora i konzultacija procijeni da nema odgovarajuće većine za konstituranje Sabora", objašnjava Palić.

Na novinarski upit, Palić ponavlja da aktualni predsjednik Sabora Josip Leko ne može više sazvati nastavak sjednice koja je prekinuta 3. prosinca. "Sjednica se mogla nastavi samo istoga dana do ponoći, a nakon tog roka više ne", rekao je.

Sanja Barić s riječkog Pravnog fakulteta napominje da predsjednica može raspisati izvanredne parlamentarne izbore i prije nego se konstituira Sabor. "Još je važnije, jer se čini da se oko toga nastoji napraviti prijepor, čak i ako se konstituira Sabor, predsjednica ga može raspustiti i raspisati prijevremene izbore ako se ne iznjedri mandatar, odnosno ako se kasnije ne izglasa Vlada. I svi smo u tome suglasni", kaže Barić.

Na upit u kojem bi vremenskom okviru predsjednica mogla donijeti odluku o raspisivanju novih izbora, Barić odgovara kako je to odluka koju će Grabar-Kitarović donijeti "na temelju činjeničnog suspstrata".

"Mi smo se oko pravnog suspstrata složili i tu nema dileme, a sad će se vidjeti kako će se stvari odvijati. Dakle, mogući je rok da se donese odluka već oko božićnih blagdana. Ne govorimo o datumu konkretnih eventualnih novih izbora, govorimo o donošenju odluke. A možda će biti tek u siječnju, a možda će se i dogovoriti, pa danas slijede pregovori", kazala je.

Nestranačka Vlada umjesto tehničke Vlade

Profesori imaju isti stav i o statusu Vlade, neovisno o tome raspišu li se izbori prije ili nakon konstituranja Hrvatskoga sabora. Odnosno, smatraju da u Banskim dvorima treba biti privremena nestranačka Vlada. "Privremena, nestranačka Vlada koju imenuje predsjednica Republike, ne trenutna tehnička Vlada (premijera Zorana Milanovića)", kazala je Barić.

Naglašava kako je jedinstveni stav svih stručnjaka da Hrvatska po tom pitanju nije u krizi već u redovitoj situaciji, iako se takva situacija do sada još nije dogodila. "Ali, i dalje je to redovita situacija koja ne zahtjeva izvanredne predsjedničke ovlasti, nego redovite ovlasti s potrebnom količnom tumačenja našeg Ustava", dodala je.

Lauc naglašava kako je "u svakoj situaciji koja prijeti nekom krizom, uvijek najbolje držati se struke, Ustava, jer je to jedino jamstvo za demokratski razvoj događaja".

Naglašava kako je nemoguće da Ustav ima odgovore na sva životna pitanja, pa ga se ne može ni tumačiti tako da se čita jedan članak, jedna alineja izvojeno iz konteksta. "Ustav je cjeloviti dokument i mora se tumačiti kao cjelina, pojednostavljeno da se svako određenje podvede pod najviše vrednote ustavnog poretka. Vrlo pojednostavljeno rečeno, vladavina prava", poručuje na pitanje novinara.

Potvrdili stavove predsjednice

Lauc naglašava da predsjednici nisu ništa sugerirali te ističe kako je njezin status "vrlo jasno definiran" pa će se ona "sigurno znati lege artis postaviti", a Barić dodaje da je i svo njezino dosadašnje čitanje i tumačenje Ustav bilo ispravno.

"Mi smo potvrdili njene stavove i u tom smislu sam osobno zadovoljna s dosadašnjim funkcioniranjem u ovoj stuaciji i čini mi se da imamo sve garancije, što je važno reći građanima, da će Ustav biti poštivan, barem je to moj dojam. Za to smo dobili garanciju iz Ureda predsjednice", kazala je.

Na Pantovčaku su bili i profesor Branko Smerdel sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, te Arsen Bačić sa splitskog Pravnog fakulteta, a u 14 sati Grabar-Kkitarović razgovarat će zajednički sa čelnicima Domoljubne koalicije o koalicije Hrvatska raste.

Nastavak trećeg kruga konzultacija bit će u utorak od 13 sati, kada predsjednica ponovno prima ostale koalicije, stranke i izabrane saborske zastupnike, a njezino se obraćanje očekuje u 17,30 sati.