KOALICIJSKI SPORAZUM

Proeuropske stranke formiraju novu vladu u Nizozemskoj

29.10.2012 u 17:24

Bionic
Reading

Liberalna stranka nizozemskog premijera Marka Ruttea i Laburistička stranka postigle su u ponedjeljak koalicijski sporazum i na taj način utrle put za provedbu oštrih mjera štednje koje bi takva nizozemska proeuropski orijentirana vlada trebala najaviti idući tjedan.

Planove novodogovorene vlade, premijer Mark Rutte nazvao je 'izbalansiranim paketom'. Rutteova stranka osvojila je najviše mjesta na parlamentarnim izborima održanim 12. rujna. Stranački čelnici postigli su dogovor puno prije nego što se očekivalo te su istaknuli hitnu potrebu osnivanja vlade, s obzirom na europsku krizu i na krhko stanje nizozemske ekonomije.

"Laburistička stranka shvaća koliko je ovo važno, koliko je ovaj dogovor važan za Nizozemce. Također shvaća kako između liberala i laburista ima puno važnih točaka na kojima se može i treba raditi", rekao je čelnik laburista Diederik Samson, nakon sastanka s Rutteom. Laburistima je potrebna potpora vlastitih članova na stranačkoj konferenciji koja će se održati 3. studenoga.

Sporazumom između dviju stranaka predviđa se rezanje državnih troškova za dodatnih 16 milijardi eura u iduće četiri godini s ciljem smanjenja proračunskog deficita do 2017., objavili su prošli tjedan mediji.

Nizozemci su već počeli s primjenom 12 milijarda teškog plana štednje o kojemu je dogovor postignut u travnju.

Rezultati rujanskih izbora omogućili su da dvije nizozemske proeuropski orijentirane stranke, liberali i laburisti, formiraju stabilnu koaliciju, a Rutte priliku za drugi premijerski mandat, pošto su Nizozemci na izborima odbacili politiku desničarski orijentirane Stranke slobode, Geerta Wildersa.214385,214277,213748,213406