PROGNOZA VREMENA

Produženi vikend: Mogući temperaturni rekordi

07.10.2009 u 12:34

Bionic
Reading

Pred nama je produženi vikend i mnogi će ponovno nekamo otputovati. Vrijeme bi nam, dakako, trebalo u tome pomoći. U četvrtak se vrijeme još neće bitno promijeniti. Zadržat će se sunčano i vrlo toplo, najavljuje meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, čiju prognozu prenosimo u cjelosti

U mnogim će predjelima biti i vrlo vjetrovito, a topao jugozapadnjak rijetko će donijeti olakšanje. Prije bih rekla da će pojačavati dojam neugodno sparnoga vremena. K tome, mogli bi pasti još neki temperaturni rekordi.

Izuzetak od gore opisanog bit će Rijeka i njezina okolica, područje koje je, kako mi progonostičari volimo reći, osobito 'osjetljivo na jugozapadne situacije'. Ondje će biti oblačnije, a izgledna je i povremena kiša. Ako planirate ploviti Jadranom, posebice sjevernim, nemojte se iznenaditi ako se ujutro probudite okruženi maglom.

Od petka će nam jugozapadni vjetar donositi sve više oblaka, a zatim i sporadičnu kišu. Kiše će već u subotu, osim u široj okolici Rijeke, biti i u gorskim i sjeverozapadnim kopnenim krajevima, a prema kraju vikenda i mjestimice na istoku i jugu.

Ako možete birati kamo otići, Dalmacija će i opet biti najbolji izbor. Tamo će se najdulje zadržati sunčano i suho. Uz to, ne trebate biti odveć hrabri da se okupate u moru koje će biti samo nekoliko stupnjeva svježije od zraka. Ipak, pripazite. Iako se ne očekuje prekid redovnih brodskih linija, umjereno, u subotu i jako jugo, moglo bi ipak otežavati plovidbu.

S oblacima, a osobito s kišom, stići će i postupno osvježenje. No, u danima o kojima je ovdje riječ, još neće biti odveć hladno. Početak idućeg tjedna sasvim je druga priča, ali, o tom potom!

I, naravno, nije samo naš optimizam ono na čemu temeljimo svoje želje i potrebe za lijepim vremenom. Tu je i činjenica da smo već pošteno ugazili u listopad, a da nam još nije započela službena sezona grijanja. S punim pravom, jer, dok ovo pišem, Zagreb se grije na 27 C.st., čak 9 stupnjeva više nego prosječnoga 6. listopada, ili, jednostavno, više nego što je ikada zabilježeno na ovaj datum.

Usput rečeno, 6. listopada upisan je u meteorološke anale i kao najraniji nadnevak padanja snijega. Zagreb se, naime, zbijelio na današnji dan davne 1936. Teško bismo mogli reći da je 'Oktobar – dobar', kao što se u našem narodu zna kazati.

Tekst je objavljen na www.hrt.hr, a tportal ga prenosi u suglasnosti s gospođom Mazzocco Drvar