SRPSKE BANDE PLJAČKAJU PO EUROPI

Prodavači skupih auta, jahti i vila na meti lažnih šeika i prinčeva

25.06.2011 u 15:34

Bionic
Reading

Predstavljajući se kao bogati šeici i prijestolonasljednici, kriminalci iz Srbije ali i drugih istočnih zemalja pljačkaju po Europi. Da nije riječ tek o sitnim krađama, potvrđuje i nedavni primjer kada je u sobi luksuznog hotela u Milanu, koju su iznajmili kriminalci iz Srbije, pronađen ukradeni nakit iz kolekcije nekada prve dame Argentine Evite Peron. Nakit vrijedan šest milijuna eura, srpski su prevaranti ukrali iz draguljarnice nakon što su se vlasnici lažno predstavili kao šeici

'Nevjerojatno maštovite bande prevaranata iz Srbije, Hrvatske, Rumunjske i drugih istočnih zemalja uvelike su prisutne u čitavoj Italiji, posebice u okolici Milana. Rade u cijeloj Europi, ali se uvijek vraćaju u Italiju. Specijalizirani su za prevare s krivotvorenim novcem i internet-prevare', izjavio je za Novosti pukovnik Antonino Bolonjani iz milanske policije.

Iako bi se po scenariju dobro osmišljenih krađa mogao snimiti film, zanimljivo je i to da se ovi kriminalci u svojim 'operacijama' gotovo nikada ne služe nasiljem i ne koriste oružje. Poslovi se organiziraju kao 'obiteljski', što je svojstveno talijanskoj mafiji, a pripadnici bandi služe se lažnim identitetima te se najčešće predstavljaju kao prinčevi, šeici i bogati potomci kraljevskih obitelji. Prevaranti najviše djeluju na području Njemačke, Španjolske, Francuske i Švicarske, ali i u drugim zemljama širom Europe.

ŽRTVE TRAŽE U OGLASIMA I NA SAJMOVIMA LUKSUZA

Prevaranti najčešće pretražujući oglase pronalaze potencijalne žrtve, a ne meti su oni koji oglašavaju prodaju skupih automobila, jahti, luksuznih stanova i vila te skupocjenog nakita. Lažni su šeici i prinčevi i česti posjetitelji sajmova na kojima se izlažu skupocjene stvari, te su tako i kolekciju nakita Evite Peron zapazili upravo na sajmu luksuza u Valenciji.

POKUŠAO PRODATI CARTIEROVU ZGRADU ZA 55 MIL. E

Kako pišu Novosti, među pljačkašima-prevarantima najviše se 'proslavio' Srbin Dragan Dragutinović koji je dobio nadimak 'princ prevare'. Nakon niza uspješno obavljenih 'poslova' Dragutinović je početkom godine ipak pao u ruke policije. Uhvaćen je kada je, predstavivši se kao 'princ od Indije' i bogati sin maharadže, pokušao na prevaru prodati Cartierovu zgradu u najprestižnijem dijelu Milana, vrijednu čak 55 milijuna eura. Nakon što je uhićen, utvrđeno je da je 'princ prevare' imao čak 16 lažnih identiteta kojima se služio, a svoju prvu pljačku počinio je kada mu je bilo samo 11 godina.