TRAGEDIJA U RUSIJI

Procurio posljednji razgovor pilota i kontrole leta: 'Molim da se vratimo, izgubljena je radioveza...'

08.05.2019 u 12:22

Bionic
Reading

Ruski putnički zrakoplov Suhoj Superjet-100 sa 73 putnika i pet članova posade poletio je s moskovskog aerodroma Šeremetjevo za Murmansk, ali je ubrzo nakon polijetanja zatražio odobrenje procedure hitnog slijetanja zbog požara. Na internetu su sada osvanuli audiozapisi razgovora pilota i kontrole leta

Četrdeset i jedna osoba poginula je u nedjelju u nesreći ruskog putničkog zrakoplova koji je ubrzo nakon polijetanja morao prinudno sletjeti u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo. Iako točan uzrok nesreće još uvijek nije poznat, izgleda da je udar munje izazvao nesretan niz događaja i doveo do ove tragedije.

Prve vijesti govorile su samo o ozlijeđenima. Kasnije se broj žrtava penjao, da bi ruski mediji, navodeći istražno povjerenstvo, objavili da je 41 osoba poginula, a da ih je 37 preživjelo.

Prema prvim izvješćima, posada je uspjela prizemljiti zrakoplov tek iz drugog pokušaja. U dodiru s tlom on se zapalio.

Izvor: Društvene mreže

Ruska Komsomolska pravda javlja da su u posjedu audiosnimke razgovora pilota i kontrole leta. Pilot Suhoj Superjeta Denis Jevdokimov ispričao je u ponedjeljak kako je udar munje izazvao nesreću. Premda točne okolnosti još nisu poznate, kapetan leta rekao je za ruska glasila da je zrakoplov koji je tek bio poletio u Murmansk sa 73 putnika i pet članova posade morao prisilno sletjeti nakon što su instrumenti prestali raditi zbog udara munje.

'Molim da se vratimo. Zbog munje smo izgubili radijsku vezu', rekao je pilot za ruski tabloid Komsomolsku pravdu.

'Uspjeli smo uspostaviti vezu pomoću frekvencije za slanje signala u slučaju opasnosti, ali je bila kratka i isprekidana. (...) Uspjeli smo reći nekoliko riječi, a zatim se veza izgubila', dodao je.

AKO STE PROPUSTILI:

U avionskoj nesreći poginula 41 osoba, kapetan objasnio zašto mu je bilo tako teško prizemljiti zrakoplov

Ruski putnički avion se zapalio zbog udara munje?

Snimka iz zrakoplova: Ovako je stravična nesreća koja je odnijela 41 život izgledala putnicima

Ruski ministar: Nema razloga za prizemljivanje zrakoplova Suhoj Superjet 100