nesiguran i nesposoban

Procurili tajni dokumenti u kojima je britanski veleposlanik u SAD-u ogadio Trumpa

07.07.2019 u 09:31

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump i njegov kabinet nevješti su i disfunkcionalni a njihova je politka prema Iranu kaotična, ocjena je britanskog veleposlanika u SAD-u u diplomatskim depešama kojih se domogao i u nedjelju ih objavio britanski list Mail on Sunday

Trumpov predsjednički mandat mogao bi se "naprasno urušiti" i "završiti sramotno", ocjenjuje navodno veleposlanik Kim Darroch, prema nizu tajnih depeša i bilješki poslanih vladi u Londonu koje je list dobio na uvid.

"Zapravo smatramo da aktualni kabinet neće postati bitno normalniji nego što jest; manje disfunkcionalan; manje nepredvidiv; manje podijeljen unutarnjim sukobima; manje diplomatski nespretan i nevješt", napisao je navodno Darroch u jednoj depeši.

Prema izvješću britanskog lista, najoštriji su epiteti koje je britanski diplomat upotrijebio u opisu američkog predsjednika "nesiguran" i "nesposoban".

Uglavnom su točna izvješća američkih medija o žestokim unutarnjim sukobima i kaosu u Bijeloj kući, piše još navodno Darroch.

U depeši najnovijeg datuma prema izvješću britanskog lista, poslanoj 22. lipnja, britanski veleposlanik kritizira Trumpovu politiku prema Iranu, nazivajući je 'nekoherentnom' i 'kaotičnom'.

Tvrdnja američkog presjednika da je opozvao raketni udar na Iran zato što je moglo stradati 150 Iranaca "nije baš uvjerljiva", kazao je navodno britanski diplomat.

"Veća je vjerojatnost da se od početka nije slagao s tom idejom, pribojavajući se kako bi to očigledno odstupanje od vlastitih obećanja iz predizborne kampanje iz 2016. godine izgledalo u 2020.", napisao je navodno Darroch, aludirajući na sljedeće predsjedničke izbore u SAD-u.

U britanskom ministarstvu vanjskih poslova nisu nijekali istinitost depeša.

"Britanska javnost očekuje da naši veleposlanici ministrima šalju iskrene, neuljepšane ocjene politike u zemljama u koje su poslani", kazala je glasnogovornica ministarstva.

"Njihova mišljenja nisu nužno i mišljenja ministara ili vlade", dodala je. "Plaćamo im da budu iskreni", napominje.

"Naš tim u Washingtonu ima čvrste odnose s Bijelom kućom i oni će nesumnjivo odoljeti takvom neodgovornom ponašanju", istaknula je glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova u osvrtu na moguće posljedice curenja depeša u medije.

Darroch spada među najiskusnije britanske diplomate a njegov aktualni mandat u SAD-u počeo je 2016. godine, prije Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima.