GNJEV ZBOG BRODA

Pročitajte Mitrovićevo pismo hrvatskoj carini

09.08.2011 u 12:14

Bionic
Reading

Prije vlade Srbije, vlasnik TV Pinka i oduzete jahte Željko Mitrović reagirao je na protestno priopćenje hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, koje je od Srbije tražilo da napravi nešto po pitanju Mitrovićevog medijskog napada na Hrvatsku

U pismu, koje su odmah prenijeli svi beogradski mediji, privatni sukob uzdigao je na višu razinu, poručivši da ga reakcije iz Hrvatske neće spriječiti da objavljuje informacije o incidentima čija meta su Srbi u Hrvatskoj te

rezultate istraživanja kvalitete hrvatskih proizvoda koji se u Srbiji prodaju.

Pismo u cijelosti, kako je preneseno u medijima, glasi:

1. Zašto Hrvatska carina prešućuje da su uvidom u kompletnu dokumentaciju nedvosmisleno vidjeli da je jedan od tri suvlasnika gibraltarske firme, što znači i broda El Bosco V, bio na brodu u tzv. spornom trenutku 2010?

2. Zašto Hrvatska carina prešućuje da je nemili događaj koji se izrodio u incident 2010, pri ulasku broda iz Crne Gore u Hrvatsku, počeo oštrom svađom bahatog hrvatskog carinika i našeg skipera u kojoj su korišteni prefiksi 'srpski'?


3. Zašto Hrvatska carina prešućuje da sam ja prilikom ovog događaja bio spriječen neposredno biti na brodu, zbog bolesti o kojoj je upoznata šira javnost, a o čemu također posjeduje dokumentaciju?


4. Zašto Hrvatska carina prešućuje da je brod El Bosco V u identičnom statusu plovio već četiri godine po Jadranu i više od 20 puta prošao carinsku proceduru u istom statusu?


5. Zašto carina Hrvatske prešućuje koliko je trenutno ovakvih brodova s ovakvim statusom u teritorijalnim vodama Hrvatske? Kako su ušli? Kakve carinske procedure su savladali? Ili, da pojasnim: koliko se trenutno u Hrvatskoj nalazi brodova sa stranim zastavama, a koji koriste usluge hrvatskih skipera, a da carina i ne zna tko su vlasnici jer su u vlasništvu stranih kompanija?


6. Zašto Hrvatska carina prešućuje odgovor na pitanje zašto je pustila brod El Bosco V da uđe u teritorijalne vode Hrvatske ako nešto nije bilo u skladu sa propisima ili se radi o osmišljenoj organizaciji zamke kako bi se brod oduzeo i jeftino prodao nekom hrvatskom tajkunu?


7. Hoće li se carinski organi Republike Hrvatske baviti provjerom porijekla imovine budućeg vlasnika, bilo da je on domaća ili strana pravna ili fizička osoba ili će to prepustiti nama?