KRIZA U BANSKIM DVORIMA

Pročitajte ključne današnje odluke Oreškovića, ministara i skamenjenog Karamarka

08.06.2016 u 09:57

  • +18

Na sjednici Vlade pojavili se svi ministri

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Na današnjoj redovnoj sjednici Vlade u Banskim dvorima uslijed pokretanja HDZ-ova opoziva premijera Tihomira Oreškovića i očekivanja pada Vlade, okupili su se svi ministri, kao i potpredsjednici Tomislav Karamarko i Božo Petrov, a premijer Orešković sjednicu je otvorio riječima: 'Lijepo vas je vidjeti, imamo dugačku sjednicu i puno posla. Idemo raditi.' Dok je trajala sjednica, s druge strane Markova trga u dnevni red Sabora uvršten je HDZ-ov zahtjev za opozivom Oreškovića, a na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada se odala i 'mahnitoj podjeli fotelja'

Možda bi danas posla bilo nešto manje da je održana prošlotjedna sjednica, a puno je bilo pitanja hoće li u jeku krize Vlade biti i današnje sjednice, pogotovo nakon što je HDZ jučer započeo najavljeni opoziv Oreškovića, a na prije toga održanom užem kabinetu Vlade pojavili su se uz premijera Oreškovića i potpredsjednikaVladei šefa Mosta Bože Petrova, samo Mostovi ministri i tek jedan HDZ-ov ministar Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova.

No danas su u Banske dvore pristigli, osim Mostovaca, i HDZ-ovi ministri koji nisu bili odviše raspoloženi za razgovor s novinarima uoči sjednice Vlade koja se održava nakon što je prošlotjedna odgođena jedva pola sata prije njezina početka i umjesto nje održana još jedna telefonska sjednica sa samo dvije točke.

Inače, prije početka današnje sjednice u Banskim dvorima viđen je opet i glavni tajnik HDZ-a Ivan Domagoj Milošević, javila je N1 televizija u čijem se izravnom prijenosu moglo i pratiti današnju sjednicu, a Petrov bi danas trebao obznaniti što je sinoć odlučilo Nacionalno vijeće Mosta, pogotovo u odnosu na pitanje Oreškovićeva opoziva.

A na drugoj strani Markova trga ...

Na sjednici se danas ukazao i prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je tijekom sjednice Vlade na trenutak izašao iz dvorane i potom se vratio. S druge strane Markova trga, dok je trajala sjednica Vlade, šef Sabora, HDZ-ov Željko Reiner, na dnevni red Sabora uvrstio je HDZ-ov zahtjev za opozivom Oreškovića, čime je krenuo rok od osam dana u kojem se o opozivu mora očitovati Vlada. Hoće li ona to učiniti ranije ili na sam zadnji, osmi dan, ovisit će o premijeru Oreškoviću i njegovim ministrima.

'Nadam se da će ministri biti dovoljno ozbiljni da prihvate sve točke dnevnog reda i da shvaćaju da je to izuzetno bitno', rekao je uoči sjednice Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić, a što se tiče ponašanja HDZ-a, podsjetio je na veliku nedosljednost te stranke. 'U prvom mjesecu 'božje providnosti' rečeno je da on dolazi iz dijaspore, ako je to odnos HDZ-a prema dijaspori, znači da ne uvažavaju znanja stečena tamo. Nedosljedni su i pitam se tko se bori za hrvatske interese', kazao je Panenić uoči sjednice, misleći na sadašnje ponašanje HDZ-a prema Oreškoviću.

Podsjetio je pritom na odlazak ministra pravosuđa Ante Šprlje, također iz Mosta, šestorici Hrvata koji u Haagu čekaju pravomoćnu presudu zbog ratnih zločina u BiH: 'Ako Ante Šprlje ide obilaziti Hrvate u Haagu, odlazi u Haag boriti se za njih, ako ovdje imamo premijera za kojeg se mi borimo, onda mislim da su totalno nedosljedni.'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, HDZ-ov Predrag Šustar, za pitanja novinara uoči sjednice nije bio raspoložen, tek je pri izlasku na pitanje je li mu neugodno zbog svega, odmahnuo rukom i ušao u zgradu Vlade, a pričljiva nije bila ni njegova stranačka kolegica i ministrica rada i socijalne skrbi Nada Šikić. Nakon sjednice Šustar je ipak razgovarao s novinarima i upozorio na 'veliku uznemirenost građana' te pozvao na 'smirivanje'. Kazao je i da je on 'čudan optimist', ali da treba pričekati i da 'ljudi imaju entuzijazam', a što se tiče novih izbora, ako su oni najbolje rješenje, neka tako bude, ali prije toga treba iscrpiti sve ostale mogućnosti.

Nelagode na sjednici (ni)je bilo, a Karamarko i Petrov (ne)će naći rješenje

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević uvjeravao je novinare uoči sjednice Vlade da je 'HDZ državotvorna stranka i da će znati donijeti odluku koja je u interesu hrvatske države', a nakon sjednice Vlade kazao je i da su ranije u Banskim dvorima raspravljali 'o reformskim mjerama u Vladi'.

On je, doduše, priznao da je bilo određene nelagode i napetosti na sjednici te da bi bilo 'puno ugodnije raditi u drukčijim okolnostima'. No uvjeren je da će Karamarko i Petrov naći najbolje rješenje, a što se tiče toga da Orešković ne želi otići iz Vlade, odvratio je da 'svatko ima pravo na svoje mišljenje'.

Kuščevićev kolega ministar branitelja Tomo Medved kazao je, dolazeći na sjednicu, da Vladu čeka veliki posao u interesu građana: 'U mom resoru imamo iznimno zahtjevnu ulogu dogovoriti sve ono što smo obećali narodu. U interesu stradalnika i branitelja Domovinskog rata moramo poduzeti sve kako bismo donosili odgovarajuće odluke.'

'Svi bismo mi voljeli da je puno bolje i svi ćemo raditi da bude puno bolje', poručio je HDZ-ov ministar zdravlja Dario Nakić, a ministar regionalnog razvoja i europskih fondova, HDZ-ov Tomislav Tolušić izrazio je žaljenje što 'hrvatski građani ovo prolaze', dok je ministar poduzetništva Darko Horvat uvjeren da Vlada nema najslabiju kariku.

Kako su nakon Vlade u Banskim dvorima ručali HDZ-ovi i Mostovi ministri?

Novinare su nastavili ispitivati o tome je li im bilo neugodno sudjelovati na današnjoj sjednici i pokušavali su doznati još informacija i nakon održane sjednice Vlade, a ministar unutarnjih poslova iz redova Mosta Vlaho Orepić po završetku sjednice novinarima je pred Vladom poručio da 'HDZ ima priliku i obvezu zaštititi nacionalne interese', dok je njegov kolega u Vladi iz HDZ-a Šustar novinarima 'otkrio', kako reče, 'malu ekskluzivu' - bili smo svi zajedno na ručku i atmosfera je bila dobra. Mi smo kolege. Bilo je povoljnih i manje povoljnih faza. Ajmo vidjeti što se može napraviti do kraja, makar zvučalo naivno.'

'Sami pratite kakva je situacija. Nemam kristalnu kuglu i nisam Nostradamus. Nadam se da će se situacija smiriti', kazao je Šustar, a upitan jesu li spremni odreći se Karamarka u bilo kojem scenariju - odvratio je neodređeno da je to 'stvar dogovora i da na prvom mjestu mora biti interes građana'.

Ministru financija Zdravku Mariću, kako je kazao novinarima, na sjednici Vlade nije bilo neugodno, a istaknuo je da su svi oni kolege i imaju posao koji moraju odraditi, pa tako i on nakon ručka u Vladi s kolegama ide dalje raditi u Ministarstvo financija, a i ministrica uprave iz redova Mosta Dubravka Jurlina Alibegović iz Mosta, istaknula je da ih 'tijekom dana čekaju novi zadaci i obaveze'.

Što se nudilo na današnjem Vladinom 'meniju' (osim ubrzavanja pripreme za LNG terminal)?

Na dnevnom redu današnjeg otvorenog dijela sjednice Vlade našlo se 30-ak točaka, koje su ministri odradili rutinski i bez rasprave te ih prihvatili, uključujući Zaključak o ubrzavanju pripreme i provedbe prve faze projekta LNG terminala na otoku Krku, odnosno procesa izgradnje plutajućeg terminala za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina, a Vlada zaključkom za to zadužuje nekoliko ministarstava te posebice firmu LNG Hrvatska d.o.o.

Govoreći na tu temu ministar gospodarstva Tomislav Panenić naglasio je da se Hrvatska sada treba usredotočiti na prvu fazu izgradnje (a ima ih četiri) i pritom podsjetio: 'LNG terminal na Krku Vlada je u srpnju proglasila strateškim projektom, a Europska komisija ga je uvrstila u popis projekata od zajedničkih interesa.' Vlada je prijedlog podržala, a Orešković zadovoljno kazao: 'Ovo je jasna poruka oko LNG-a, čestitam, nadam se da u roku od 60 ili 90 dana možemo potpisati ugovor s investitorima.

Vlada je danas dala i suglasnost na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu i to za šest istražnih prostora, za što je ovlastila Panenića da potpiše ugovor s Inom i s nigerijskom tvrtkom Oando PLC za po jedno istražno polje te za četiri istražna polja s kanadskom tvrtkom Vermilion, a on je istaknuo da su 'ugovori bitni za Hrvatsku jer su njima predviđene investicije u iznosu od 88 milijuna eura' i poručio: 'Očekujem da će istraživanje biti pokretač lokalnog gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta, posebice u Slavoniji.

Vlada je Saboru poslala Nacrt prijedloga zakona o javnoj nabavi, kojim se, kako je istaknuo Panenić, 'ispunjava obveza Republike Hrvatske u prenošenju nove pravne stečevine Europske unije u području javne nabave'. 'Ekonomski najpovoljnija ponuda bit će jedini kriterij za odabir ponude u postupku javne nabave', rekao je ministar i dodao da se također uvodieuropsku jedinstvenu dokumentaciju, obvezu prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima te da se povezuje registre koje vode javna tijela i propisuje jedinstveni rok za žalbu od 10 dana, a smanjuje se iznos naknade za pokretanje žalbenog postupka.

Na drugu stranu Markova trga iz Banskih dvora odlazi i Nacrt prijedloga Zakona o koncesijama, kojim bi trebao biti 'osiguran učinkovit i transparentan pristup tržištu svim gospodarskim subjektima, a jedna od većih promjena u sustavu je uvođenje hrvatskih strateških interesa u području koncesija čime ćemo ih dodatno definirati i štititi', rekao je ministarMarić dodavši da su kao strateški interes prepoznate koncesije a izgradnju i upravljanje autocestama te željezničkim prugama te prijenos i distribucija električne energije, izgradnju i upravljanje infrastrukturom za prijenos nafte naftovodima, kao i izgradnju te upravljanje transportnim sustavom plina.

Za pojedinu koncesiju koja je prepoznata kao strateška, predviđa se donošenje posebnog zakona, a Sabor može proglasiti i dodatne koncesije koje kao takve jesu od strateškog interesa Republike Hrvatske, objasnio je Marić te naglasio da se ovim zakonom utvrđuje djelotvornije i učinkovitije provođenje inspekcijskog nadzora

Ministar Orepić kolegama je predstavio, a oni usvojili i u Sabor poslali Nacrt prijedloga zakona o dopuni Zakona o zaštiti svjedoka: 'Tijekom primjene Zakona o zaštiti svjedoka, uočena je potreba za dopunom po pitanju zadržavanja prikrivenog identiteta i kako bi se štićenoj osobi moglo omogućiti zadržavanje prikrivenog prestanka Programa zaštite, uvodi se trajnu promjenu identiteta', objasnio je Orepić.

Vlada je na današnjoj sjednici također usvojila i Uredbu o osnivanju prava građenja na šumama i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, kojom se omogućava građenje u šumama koje su u vlasništvu Hrvatskih šuma te će se golf igrališta i kampove moći graditi i na područjima koja su prema prostornom planu planirana izvan građevinskog područja. I to nakon što na prijedlog jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave bude pokrenut postupak u Ministarstvu poljoprivrede za proglašavanjem pojedine šume i šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske šumom s posebnom namjenom u svrhu izgradnje objekta. Davanje šuma vlasnicima golf igrališta i kampova nije određeno vremenski, a u uredbi tek stoji kako rok gradnje ne može biti dulji od 99 godina

Što je Vlada pred raspadom obavljala iza zatvorenih vrata?

Nakon što jeodradila za javnostotvoren dio današnje sjednice na kojem je unatoč stanju u kojem se nalazi, a u kojem joj prijeti raspad, donijela niz spomenutih iznimno važnih odluka, Vlada se po običaju povukla i iza zatvorenih vrataodala i rješavanju niza kadrovskih pitanja, a kako se tko proveo u prilično mahnitoj podjeli gotovo stotinjak fotelja, pročitajte ovdje, a s obzirom na to da je na zatvorenom dijelu odrađeno i nekoliko razrješenja te imenovanja u Nadzornom odboru i Glavnoj skupštini INA-e, bit će važno saznati kako se pritom postavio Karamarko, koji je ranije tvrdio da će se prilikom donošenja odluka vezanih uz tu tvrtku izuzeti od sudjelovanja u tom procesu