KOSOR ZA ORF

Problem sa Slovenijom riješiti do kraja godine

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2009 11:47
  • Objavljeno 10.09.2009 u 11:43
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Zeljko Hajdinjak

Vjerujem da će se problem sa Slovenijom riješiti do kraja ove godine, i da će Hrvatska do sredine sljedeće godine završiti pregovore s EU, kazala je u intervjuu koji je u četvrtak ujutro objavio austrijski radio ORF hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

"Vjerujem da će se taj problem (sa Slovenijom) moći riješiti još 2009. godine i sve ćemo učiniti da do toga stvarno i dođe. U taj proces uključen je stvarno vrlo mali broj ljudi. Premijer Pahor i ja složili smo se oko okvira unutar kojeg se pregovori odvijaju", rekla je hrvatska premijerka u intervjuu koji je vodio dopisnik ORF-a za Balkan Christian Wehrschuetz.

Kosor je kazala da je započela pregovore sa svojim slovenskim kolegom Borutom Pahorom i da oni idu u dobrom smjeru.

"Postignuto je ozračje povjerenja i obostranog poštovanja. Više o tome ne mogu reći, jer smo se dogovorili da nećemo o tome govoriti u javnosti sve dok sve točke ne budu usuglašene", nastavila je ističući kako je uvjerena da će u "dogledno vrijeme stvar biti riješena".

Hrvatska je, kazala je Kosor, radila na pregovorima s EU kao da nema slovenske blokade.

"U trenutku kada blokada prestane, bit ćemo spremni poglavlja pregovora brzo otvoriti i zatvoriti. Sigurna sam da ima dovoljno energije i volje za to i uvjerena sam da ćemo ostvariti cilj i to do sredine sljedeće godine", rekla je šefica hrvatske vlade za austrijski radio.

Novinar podsjeća da takvo stajalište dijeli i povjerenik za proširenje Olli Rehn, ali navodi i to da Hrvatska još nije otvorila poglavlje o poljoprivredi te da još puno toga mora napraviti u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa. Uz to, navodi ORF, Nizozemska blokira otvaranje pregovora o pravosuđu zbog toga što glavni haški tužitelj Serge Brammertz od Hrvatske traži topničke dnevnike.

"Neke papire smo našli i odmah predali, a objasnili smo i sudbinu svakog dokumenta kojeg nismo mogli pronaći. U ovoj fazi pregovora s EU i nakon što su hrvatski generali u Den Haagu, za nas bi sada bilo katastrofalno bilo što skrivati što bi nam moglo štetiti na putu prema EU", objasnila je hrvatska premijerka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi