NJEMAČKA UPOZORAVA

Problem - jednim klikom do ubojitog oružja

23.10.2012 u 12:23

Bionic
Reading

Zvuči nevjerojatno, ali jednostavnim klikom miša na internetu možete doći do polovnog oružja iz kojeg se ne može odmah pucati, ali koje se lako može pretvoriti u opasno oružje. To su otkrili i kriminalci

Oružje koje se kupuje na internetu sve češće je plijen policijskih racija u Njemačkoj. Vlasnici su ne samo obični kriminalci, nego i desničarski ekstremisti. To za njih nije ništa novo, dok političari zasad samo nijemo promatraju. 'To je kao u lošem filmu', rekao je jedan policajac tijekom jedne od racija. Oružje je, naime, kupljeno na internetu, legalno. Ne radi se o lovačkom oružju, već o onom koje je korišteno u ratu, piše Deutsche Welle

U potrazi za ratnim oružjem put nas vodi u provinciju u istočnoj Vestfaliji, do jednog od najpoznatijih neonacista u Njemačkoj. Meinolf Schönborn prodaje ratno oružje iz kojeg se više ne može pucati. Ima trgovinu, a robu prodaje i preko interneta. Njegova Nacionalistička fronta je zabranjena. Ovog ljeta je po 69. put bio meta racije. Međutim, to njega očigledno ne uzbuđuje i on nas pušta da uđemo. 'Ovo je original AK-47, ali je onesposobljen za pucanje. Stvar koju možete okačiti na zid ako vam se sviđa', kaže Schönborn.

Ne bi trebalo funkcionirati, ali…

Samo jedan klik i na internetu nalazimo strojnice, minobacače, sve u vrlo dobrom stanju i sve legalno. Neonacisti su otkrili prodaju dekorativnog oružja kao novi izvor prihoda. Služba za zaštitu ustavnog poretka u Njemačkoj i policija sve češće nailazi na takvo prerađeno dekorativno oružje, kod kriminalaca i neonacista. Teoretski ovo oružje ne bi trebalo više funkcionirati. Ali Joachimu Osenbergu, stručnjaku za oružje u odjelu za kriminalistiku u policiji u Bremenu, za manje od 60 sekundi polazi za rukom da puca iz njega. 'Za ovo vam zapravo ne treba stručnost. To nije veliki problem', priča Osenberg.

On nam pokazuje jednu tešku strojnicu koju je zaplijenila policija, a koja 'ne radi': 'I sada može ispucati 1.200 metaka u minuti. Za vrijeme Drugog svjetskog rata ovo je bilo opasno, zastrašujuće oružje, a koristilo se i u ratnim sukobima devedesetih.' Takvo oružje u rukama ekstremne desnice? Za jednostavnu lovačku pušku, morate imati dozvolu. Međutim, odbačeno ratno oružje možete kupiti sasvim legalno i za to vam nije potrebna dozvola jer je ono navodno neupotrebljivo. Za ratno oružje je nadležno njemačko Ministarstvo gospodarstva. Ono bi trebalo odrediti kada to oružje definitivno više nije upotrebljivo. Međutim, odgovarajući propis ne postoji! Dok se ne donese zabrana, trgovina ratnim, 'dekorativnim' oružjem – ostaje u Njemačkoj legalna.