ZATVOREN NATJEČAJ, PROSVJEDI BUDUĆIH SUSJEDA

'Privremeni' kolodvor u Splitu stajat će više od 10 milijuna kuna

21.02.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Novi, privremeni autobusni kolodvor u splitskom predgrađu Kopilica stajat će 10,68 milijuna kuna, oko dva milijuna kuna više od predviđenog, a kao najpovoljnija na javnom natječaju odabrana je ponuda tvrtke Čitić gradnja. Gradska vlast ustrajna je u namjeri izgraditi kolodvor do početka turističke sezone, usprkos prosvjedima stanara okolnih kuća koji se boje da će završiti u 'getu'

Ovo je drugi natječaj za Kopilicu jer je prvi poništen zbog ponuda višestruko većih od prvotne procjene. Naknadno je iz obuhvata izostavljen plato predviđen za parkiranje turističkih autobusa, za koji će se odvojeno potrošiti nešto više od pola milijuna kuna, a smanjene su i intervencije na zgradi privremenog kolodvora, no cijena je još uvijek veća od plana.

Na Kopilici je u srijedu održan mirni prosvjed stanara koji ne žele gledati autobuse pod prozorom, usporedili se s Indijancima i najavili metode poput građanskog neposluha. Ondje, inače, živi ukupno 52 obitelji: njih 32 u svom vlasništvu, a još 20 u zakupu kod Hrvatskih željeznica. Grad Split promptno je reagirao na prosvjed i objavio da je 'spreman primijeniti sve tehničke mjere zaštite od efekata samog funkcioniranja kolodvora na Kopilici kako se ne bi narušila kvaliteta života u tom dijelu grada'.

Već u četvrtak predstavnike stanara primio je i dogradonačelnik Nino Vela.

Protiv gradnje privremenog autobusnog kolodvora na Kopilici izjasnio se veći dio splitske oporbe, ali i dio prometnih stručnjaka, koji upozoravaju da nisu izrađene potrebne prometne studije i da će se gužve samo preseliti u ovaj dio grada. S druge strane, Grad Split objavio je da će idućih mjeseci rekonstruirati obližnju Hercegovačku ulicu i da će u istom periodu proraditi 'minimetro' do trajektne luke, čime će se dio putnika preusmjeriti na taj pravac i tako u špici sezone rasteretiti gotovo potpuno začepljene prometnice prema centru grada i trajektnoj luci.

  • +7
Prosvjed stanara Kopilice koji ne žele autobuse pod prozorom Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Time objašnjavaju i privremenost novog kolodvora; paralelno traje izrada masterplana i potrebnih studija za dugoročno uređenje ovog prostora, na kojem bi se u budućnosti trebalo nalaziti novo glavno splitsko prometno čvorište. Osnovni dokumenti, tvrdi se, trebali bi biti gotovo za nekoliko mjeseci, dok bi sama izgradnja trajala najmanje pet do šest godina.

Gradska vlast tvrdi da nema vremena za čekanje i da su već ovog ljeta potrebne hitne mjere kako bi se ublažile gužve, dok oporba koristi ovaj potez kako bi upozorila da Split postaje 'trajno privremeni grad'.

  • +8
Splitski 'minimetro' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije