vremenska prognoza

Pripremite se na toplinski val opasan po zdravlje: Prva na udaru Dalmacija, središnjoj Hrvatskoj i Zagrebu prijeti grmljavinsko nevrijeme

29.07.2020 u 06:49

Bionic
Reading

U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, prijepodne u većini predjela i sasvim vedro, a poslijepodne će mjestimice biti i umjerene naoblake. Vjetar uglavnom slab pa ujutro u riječnim dolinama može biti kratkotrajne magle. Bit će vruće. I u središnjoj Hrvatskoj će noć biti toplija od prethodne.

'Iako će dan početi vedrinom, poslijepodne će biti više oblaka, i to vertikalnog razvoja, pa će biti mjestimičnih pljuskova praćenih grmljavinom. Pljuskovi mogu biti i izraženiji. Zapuhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak. Najviša dnevna temperatura bit će između 32 i 35 °C', javlja HRT.

Vruće i nestabilno bit će poslijepodne i u gorju, uz moguće lokalne pljuskove, koji mogu biti izraženi. No veći će dio dana, kao i na sjevernom Jadranu, prevladavati sunčano.

  • +4
Pula, Istra Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Vjetar uglavnom slab pa će more biti mirno ili malo valovito, a vidljivost može biti smanjena ne samo po gorskim kotlinama, nego i na moru zbog mjestimične sumaglice. U Dalmaciji od srijede velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

Bit će pravo ljetno vrijeme pa će mnogi tražiti osvježenje u moru ili rijekama, no ipak sredinom dana valja izbjegavati boravak na suncu zbog vrlo visokog UV indeksa. I na jugu Hrvatske prevladavajuća vedrina uz slab vjetar - ujutro burin, danju maestral pa će nakon tople, ponegdje i vrlo tople noći već do podneva biti vruće, a najviša temperatura zraka bit će između 31 i 36 °C. Najtoplije u dolini Neretve.