NIKAKO DO STAŽA

Pripravnici ponovno prosvjedovali na Markovu trgu

08.11.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Više od 250 zdravstvenih pripravnika s diplomama zdravstvenih studija čitave Hrvatske prosvjedovalo je na Markovom trgu zbog neobjavljivanja natječaja pripravničkog staža tijekom cijele godine kojim je uvjetovano stjecanje licence za samostalan rad

Prosvjednici su za trajanja sjednice Vlade prozivali ministra zdravlja Rajka Ostojića. 'Ministre obećanoviću, javi se, javi se!' uzvikivali su prosvjednici.

Ministar Ostojić i ministarstvo kojem je na čelu doista se kasnije i javilo, objavivši priopćenje o obavljanju pripravničkog staža za zdravstvene struke.

'Ministarstvo zdravlja priprema izmjene Pravilnika o mjerilima za primanje na staž zdravstvenih radnika, kojim će se svim strukama omogućiti stažiranje u zdravstvenim ustanovama

Na taj način mladi koji završavaju školovanje moći će steći potrebna znanja i vještine u svojoj struci te pristupiti tržištu rada, a zapošljavat će se prema potrebama koje iskažu zdravstvene ustanove.

Obavljanje pripravničkog staža dio je obveznog obrazovanja za sve struke sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem - doktore medicine, doktore dentalne medicine, magistre medicinske biokemije i magistre farmacije.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, podsjetimo, donio je prošloga tjedna odluku o financiranju pripravničkog staža za 440 doktora medicine

Pripravnički staž također predstavlja završni dio procesa obrazovanja zdravstvenih radnika sa završenim stručnim studijem, a to su prvostupnici sestrinstva, fizioterapije, medicinsko-laboratorijske dijagnostike, kao i prvostupnici medicinske radiologije te radne terapije', priopćeno je iz Ministarstva zdravlja.