SVIJET U SEDAM DANA

Princ zaratio s Kanadom, Iračani prelaze na kršćanstvo, a Malezija proklinje dan kad im je uplovila Equanimity

12.08.2018 u 10:05

Bionic
Reading

Novi malezijski 93-godišnji premijer pokazao zube korupcijskoj hobotnici. Za neuspjeli atentat na Nicolasa Madura, venezuelanski predsjednik optužio oporbu, uhićen oporbeni vođa Julio Borges. Može li Trump sankcijama srušiti iransku vlast? Irački izbjeglice prelaskom na kršćanstvo i ženidbom sa Finkinjama pokušavaju doći do azila u ovoj nordijskoj zemlji. Princ Mohammed bin Salman zaratio je s Kanadom zbog ljudskih prava. O događajima tjedna čitajte u pregledu Davorke Grenac

Ima sobu za masažu, saunu, heliodrom, kino-dvoranu, pozlaćene pipe u kupaonicama i naziva se Equanimity (Staložena). Riječ je o 250 milijuna dolara vrijednoj luksuznoj jahti dužine 91 metar, neželjeno vlasništvo malezijskih poreznih obveznika, koja se prošloga utorka konačno usidrila u malezijskoj luci Port Klang.

Uspomena je to na najveći korupcijski skandal u povijesti Malezije u kojemu je nestalo nekoliko milijardi dolara javnoga novca iz državnog fonda za strateški razvoj (1MDB), osnovanog za poticanje gospodarskog napretka zemlje uvođenjem globalnih partnerstva i promicanjem izravnih stranih ulaganja, ali novac se rasipao na sumnjive nekretnine, jahte, dijamante, celebritije, ekstravagantni shopping u najskupljim buticima i filmska prava na nešto što nosi naslov 'Glup i gluplji'.

Korupcijski skandal vuče se od 2009. kada je fond nadzirao bivši premijer Najib Razak. Jahtu je navodno kupio misteriozni financijaš Jho Low plaćajući je roterdamskom brodogradilištu Oceanco složenim nizom transakcija opranog novca putem jedne banake na Kajmanskim otocima, preuzeli su je 2013. članovi Lowove obitelji, a plovilo se koristilo za luksuzna krstarenja velikih 'investitora'. Istražitelji i inače sumnjaju da je Low godinama orkestrirao korupcijskim vratolomijama u fondu, a premijer Razak se očito cijelo to vrijeme pravio 'glupim i glupljim'.

Istraga se po brzom postupku pokrenula s mrtve točke u svibnju dolaskom na vlast novog premijera Malezije, 93-godišnjeg Mahathira Mohamada, najstarijeg političara na tom položaju u svijetu, te se iza rešetaka našao njegov prethodnik Najib Razak, optužen za zloporabu vlasti i pranje novca. Tko kaže da starci ne mogu pokazati zube?

Ovo se ipak može događati samo u Venezueli. Nakon što je prošloga vikenda na svečanoj vojnoj paradi u Caracasu eksplozivom iz dronova napadnuta glava države Nicolas Maduro, na ulicama glavnoga grada u ponedjeljak je krenuo masovni marš za potporu predsjednika koji je zemlju do kraja povukao u najveću ekonomsku krizu i najvišu inflaciju u povijesti.

  • +2
Atentat na Nicolasa Madura Izvor: Pixsell / Autor: XINHUA/XINHUA/PIXSELL

Za neuspjeli atentat Maduro je optužio opoziciju (uhićen je vođa opozicije Julio Borges) i iz nepoznatih razloga susjednu Kolumbiju, naglasivši da su neki od počinitelja prebivali u Sjedinjenim Državama, što su Bogota i Washington proglasili smiješnim. Državno tužiteljstvo je priopćilo da će se počiniteljima suditi za terorizam i veleizdaju. U međuvremenu, predsjednik Narodne skupštine Diosdado Cabello je izjavio kako razmatraju mogućnost ukidanja imuniteta zastupnicima oporbe u koje se sumnja da su povezani sa atentatom.

'Svatko tko posluje s Iranom, neće poslovati sa Sjedinjenim Državama' – zaprijetio je Donald Trump svijetu ukoliko se svijet odvaži općiti s prokazanom državom. Prve sankcije protiv Irana stupile su na snagu prošloga utorka prema izravnoj naredbi predsjednika SAD, a one žešće, od 5. studenoga, pogodit će iranski sektor energije i transporta, transakcije stranih financijskih institucija s Centralnom bankom Irana i, dakako, trgovinu nafte, što bi moglo zaustaviti polovinu iranskog izvoza od oko dva milijuna barela dnevno.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Može li Trump sankcijama srušiti iransku vlast? Nakon izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma rial je oslabio za 50 posto, predviđa se 4.3 posto ekonomskog pada sljedeće godine, bit će gusto, ali u razgovoru za The Wall Street Journal, Barbara Slavin iz Inicijative za budućnost Irana Atlantskog vijeća, američkog think tanka na području međunarodnih odnosa, tvrdi da u slučaju teških iskušenja pod sankcijama obični ljudi postaju 'teško ovisni' o njihovoj vladi, što znači da sankcije nemaju tendenciju rušenja režima.

Inače, The Wall Street Journal anketirao je 60 ekonomista iz američkog privatnog sektora oko njihovih predviđanja o gospodarskim kretanjima američkog gospodarstva i nije dobio ružičast odgovor. Drugi najduži ekonomski bum u povijesti SAD nakon Velike recesije 2008. završava 2020. godine ... recesijom, predviđa 59 posto ispitanika.

Od 2014. godine u Europu je stiglo 1.8 milijuna izbjeglica. Samo te kritične 2015. ušlo ih je više od milijun, no ove godine nabrojano ih je do kraja lipnja nešto više od 37.000. Ali migrantima nije lako doći do azila. Najpopularniji način među Iračanima u finskim prihvatilištima 2017. bio je prelazak na kršćanstvo, a zadnjih 12 mjeseci sklopljeno je 270 iračko-finskih brakova, no magazin Sunnuntaisuomalainen piše da imigracioni ured Magri odbija većinu zahtjeva po toj osnovi zaključujući da 'upravo vjenčani' neće ostati zajedno 'dok ih smrt ne rastavi'. Inače, prošle godine zahtjev za azil podnijelo je samo 5.000 osoba, za razliku od 2015. kada je to učinilo 32.500 migranata.

  • +10
Migranti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

I dok Iračani prelaze na kršćanstvo ili se žene Finkinjama da ih finske vlasti ne vrate u devastiranu domovinu, iz Afganistana stalno stižu vijesti o 25 ubijenih i 81 ranjenih u talibanskom napadu na džamiju ili o najnovijem slučaju trojice ubijenih čeških pripadnika NATO-vih trupa. To je rezultat ratova u Iraku i Afganistanu u kojima je - podsjeća čitatelje The New York Times - sudjelovalo više od tri milijuna američkih vojnika, a poginulo ih gotovo 7.000.

Zaoštrilo je između Saudijske Arabije i Kanade. Zbog poziva kanadskog ministra vanjskih poslova Saudijskoj Arabiji da oslobodi zatočene borce za ljudska prava, Saudijci su odgovorili munjevito protjerivanjem kanadskog veleposlanika, zabranom trgovanja s tom zemljom, povlačenjem tisuća Saudijaca koji studiraju na kanadskim sveučilištima i bolesnika koji se liječe u kanadskim bolnicama.

To je čudna žestina za zemlju koja je upravo počela labaviti tradicionalnu stegu prema ženama dopuštajući im da sjednu za volan, ali...

'Uzrok diplomatske krize sa Kanadom jeste sam princ Mohammed bin Salman - kaže u razgovoru za Al Jazeeru Nader Hashemi, direktor Centra za srednjoistočne studije Sveučilišta Denver. Hashemi ga opisuje kao osobu opijenu vlasti, arogantnu, sa dozom dječačke naivnosti i uvjerenjem da Donalda Trumpa može strpati u mali džep. Od dolaska na vlast 2015. glasi kao reformist, ali istodobno provodi agresivnu vanjsku politiku, smatraju ga arhitektom pogubnog rata u Jemenu koji je doveo do humanitarne krize, blokade Katara, uhićenja desetina članova saudijske kraljevske obitelji i navodno prisilio libanonskog premijera Saada Haririja na ostavku.

'Sukob sa Kanadom Salmanov je način uspostave novih pravila igre s ostatkom svijetu, koristeći je za odašiljanje poruke: ako želite trgovati sa Saudijskom Arabijom, začepite o ljudskim pravima', tvrdi Nadir Hashemi i zaključuje:

'Princ Salman je naprosto povukao crtu u pijesku'.

P.S. Silovanje u Indiji tema je bez kraja. Zgroženi najnovijim slučajevima sistematskog silovanja 34 djevojčice u jednom skloništu za djecu u gradu Muzaffarpuru (savezna država Bihar) i 24 maloljetnice u Deoriji (Uttar Pradesh), indijsko savezno ministarstvo za žene i djecu naložilo je reviziju 9.462 skloništa i sirotišta, te provjeru nevladinih organizacija koje vode većinu od njih. U slučaju skloništa u Muzaffarpuru kao jedan od stalnih silovatelja osumnjičen je suprug ministrice za socijalnu skrb Bihara, Manju Verme, koja je morala dati ostavku. Inače, indijska vlada prošlog je tjedna najavila nacionalni projekt premrežavanja zemlje nužnicima. Budući da ga tek svako drugo domaćinstvo ima u kući, najveći broj silovanja događa se noću kada žene odlaze 'iza kuće'.