specifične odluke

Primorsko-goranska županija pooštrava mjere: Šef stožera otkrio što će biti s terasama kafića

25.03.2021 u 20:44

Bionic
Reading

Hrvatska nastavlja borbu protiv koronavirusa. I u četvrtak je velika brojka novooboljelih. Pune se bolnice, 1071 oboljeli je hospitaliziran, a među njima je sve veći broj mlađih pacijenata. Zbog toga će Nacionalni stožer u petak predstaviti nove mjere. Jedna od županija s novim nužnim mjerama je i Primorsko-goranska. Broj zaraženih danima ne pada

Što se točno priprema, u Dnevniku Nove TV objasnio je načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac. Kako je rekao, lokalni stožer u petak raspravlja o strožijim mjerama.

"Raspravljat ćemo o dodatnim mjerama i iznijet ćemo ih u petak na konferenciji za novinare. Treba naglasiti da smatramo kako terase trebaju nastaviti s radom, to nije mjesto širenja zaraze", istaknuo je Šćulac.

Zatražili pojačan nadzor

Navodi da je stožer zatražio pojačani nadzor ovlaštenih službi.

"Naši građani se ponašaju u skladu s uputama. Nije bilo previše mjera. One su bile većinom savjetodavne, bilo prema građanima ili poslodavcima koji su bili upozoreni", dodao je Šćulac.

"Svakako je bitno i na to apeliramo - jedine mjere koje djeluju su maske, razmak i dezinfekcija. Toga se moramo pridržavati", dodao je Šćulac.

"U našoj županiji je na Medicinskom fakultetu dokazan soj koji je daleko prenosniji i zarazniji i nakon nekoliko dana pokazuje efekte. Jedino mi kao građani svojim osobnim primjerom možemo pokazati da se možemo pridržavati mjera", istaknuo je Šćulac.

"Teško je reći kad je trebalo krenuti s oštrijim mjerama. Imamo veliki broj osoba koje su epidemiološki zaražene, ali imaju i druge županije. Primorsko-goranska županija sve građane kod kojih se sumnja izlaže PCR testu koji je jedini mjerodavan i s tim ćemo nastaviti i dalje", rekao je Šćulac.

Motivacija građanima - prošlogodišnji lockdown

Za motivaciju građana u pridržavanju mjera navodi da se treba prisjetiti prošle godine i strogog lockdowna.

"Mi možemo i trebamo s ovakvim načinom pokazati da se možemo pridržavati i spustiti broj zaraženih i to je jedini način, osobni primjer", rekao je Šćulac.

"Građani mogu očekivati postrožene mjere. Stožer mora raspraviti još o nekim odlukama koje su specifične jer svaku odluku koju donesemo ima utjecaja na naše građane i tu moramo biti pažljivi i osjetljivi, ali i pomoći privredi da može raditi i zarađivati", rekao je Šćulac.

Jedna od mjera je i smanjen broj ljudi na okupljanjima, no koliki će to biti broj tek će odlučiti, zaključio je Šćulac.