'OSLUŠKUJTE GLAS NARODA'

Primalje protiv zatvaranja rodilišta

15.05.2010 u 16:08

Bionic
Reading

Hrvatska udruga primalja ocijenila je danas neprihvatljivim zatvaranje rodilišta u Đakovu, Makarskoj, Sinju, Imotskom i Supetru na Braču ističući da će žene ostati bez rodilišta u blizini a primalje bez zaposlenja.

Udruga u priopćenju ističe da primalje u Hrvatskoj još uvijek nemaju mogućnost visokoškolskog obrazovanja pa ne mogu svoju praksu obavaljti privatno, u izvanbolničkim uvjetima, dok asistirani porođaji kod kuće još nije reguliran zakonom.

Zatvaranjem manjih rodilišta žene će biti prisiljene putovati do vrlo udaljenih bolnica ili će pred kraj trudnoće, potpuno zdrave, ležati u bolnicama i čekati početak porođaja. Sve to će povećati troškove u zdravstvu, a nikako smanjiti, povećat će se broj indukcija porođaja te vrlo skupog transporta do bolnica, ističe se u priopćenju.

"Apeliramo na vladu i ministra zdravstva da počnu osluškivati glas naroda i da mala rodilišta koja su preko noći zatvorili preimenuju u porodne centre u kojima će rađati žene s trudnoćom niska rizika.

Ovim se pismom priključujemo i podržavamo sve one koji su digli svoj glas protiv zatvaranja malih rodilišta te dajemo apsolutnu podršku ljudima koji su zbog ove odluke najviše pogođeni", poručuju iz Hrvatske udruge primalja.