EU ZA MLADE

Prijave za besplatno putovanje vlakom Europom od 12. do 26. lipnja

09.05.2018 u 10:29

Bionic
Reading

Inicijativa Europskog parlamenta kojom se želi omogućiti mladim ljudima da besplatno otkriju EU uskoro se ostvaruje

Ako imate 18 godina, građanka ste, odnosno građanin Europe i želite otkriti države članice i europsku kulturu, iskoristite inicijativu 'Otkrijte EU'.

Naime između 20 tisuća i 30 tisuća mladih starih 18 godina dobit će besplatnu kartu za putovanje Europom, a još više njih mladih imat će priliku iskoristiti inicijativu kasnije.

Oko 15 tisuća mladih moći će putovati između srpnja i rujna. Internetske prijave bit će otvorene od 12. do 26. lipnja, s tim da se druga runda prijava otvara nešto kasnije tijekom godine.

Prijaviti se u prvoj fazi mogu Europljani koji će s 1. srpnjem 2018. imati navršenih 18 godina. Sudionici mogu putovati najmanje jedan i najviše 30 dana u koliko god država članica žele.

Pokaz pokriva željeznicu, s tim da će se u ograničenom broju slučajeva moći koristiti i druge vrste prijevoza, primjerice, za mlade s poteškoćama ili pojedince koji moraju doputovati iz udaljenih područja.

  • +4
Novi bike vlak Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Mrežne stranice Europskog portala za mlade i Facebook stranica sadržavat će sve potrebne informacije (online sredinom svibnja).

Europski parlament zalagao se za ideju besplatnih pokaza za mlade Europljane, glasujući tri puta o rezolucijama kojima se podržala inicijativa.

Za ovaj projekt Europska komisija osigurala je 12 milijuna eura.