BRANI SE SLOBODA IZRAŽAVANJA

Prijava za paljenje zastave EU-a je Karamarkov autogol

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 16.03.2011 21:12
  • Objavljeno 16.03.2011 u 16:01
Paljenje zastave EU i SDP-a

Paljenje zastave EU i SDP-a

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Je li paljenje zastave Europske unije kazneno djelo? Policija očito misli da jest, budući da je protiv 25-godišnjaka koji je to učinio na jednom od antivladinih prosvjeda u Zagrebu podnijela kaznenu prijavu i traži tri mjeseca do tri godine zatvora. Otkrili su njegov identitet pa ga optužili za 'povredu ugleda strane države i međunarodne organizacije'

U vrijeme kada se hrvatski pregovori s EU navodno približavaju kraju i kada je Vlada dobila zadatak da građanima pojasni prednosti integracija, kada Banski dvori sa zebnjom čekaju referendum i nemirno promatraju sve

jače izražavanje euroskepticizma na ulicama, potez policije izgleda kao efektni autogol. Je li to početak hrvatske 'proeuropske kampanje'?

Svu bedastoću ovog poteza shvatio je čak i Ivan Zvonimir Čičak, koji je još prije nekoliko tjedana ustvrdio da bi bilo potpuno apsurdno kazneno prijavljivati bilo koga zbog paljenja jedne zastave. Pogotovo stoga što se Europska unija ne smatra državom, niti plava zastava sa zvjezdicama predstavlja njenu službenu zastavu.

Ugledni splitski odvjetnik Vinko Ljubičić također smatra da u ovom činu jednostavno nema obilježja kaznenog djela.

'Da bi se ono utvrdilo, mora postojati jasna i izravna namjera da se izvrgne ruglu neka država ili međunarodna organizacija, a imajući u vidu i objektivne i subjektivne okolnosti, dakle činjenicu da je do toga došlo u sklopu odobrenog, najavljenog i legalnog prosvjeda - jasno je da to ovdje nije slučaj', kaže Ljubičić.

'Osim toga, zastava je morala biti postavljena na službenom objektu i na način na koji je to propisano zakonom, a ni taj preduvjet nije ispunjen - koliko znam, visjela je na zgradi SDP-a. Kod nas se zastave vješaju i gdje treba i gdje ne treba', ukratko je pojasnio Ljubičić moguću strategiju obrane prijavljenog 25-godišnjaka.

Naravno, još uvijek nije sigurno hoće li do sudskog procesa uopće doći, jer po Kaznenom zakonu za to je potrebna suglasnost Državnog odvjetništva te pristanak države ili organizacije protiv koje je djelo počinjeno. U ovom slučaju, Europske unije.

A europski birokrati su sigurno mudriji i dalekovidniji od Tomislava Karamarka, teško da bi u ovako osjetljivom trenutku za hrvatske eurointegracije ljude slali u zatvor bezveze...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi