VETAM KAŽNJEN, ALI I DALJE RADI

Prijatelji životinja traže zatvaranje šinteraja u Osijeku

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 13.09.2011 18:52
  • Objavljeno 13.09.2011 u 15:58
sklonište za pse VETAM

sklonište za pse VETAM

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman danas je opet pozvao u posjet zagrebačkom Skloništu za nezbrinute životinje, kako bi pokazao zakonito postupanje s psima lutalicama

Osječki koncesionar higijeničarske službe, tvrtka Vetam, krajem svibnja na Prekršajnom sudu kažnjena je novčanom kaznom zbog nezakonitog ubijanja pasa, pa Prijatelji životinja sada traže raskidanje unosnog ugovora između Grada Osijeka i Vetama.

U dopisu se Oman poziva na tekstove tportala u kojem smo razotkrili ilegalno ubijanje pasa u Vetamu, poduzeću u okviru kojega postoji napušteno dvorište za nepropisan smještaj životinja u kavezima i njihovo ubijanje.

'Slobodni smo zatražiti vas da raskinete odmah sve ugovore s navedenom veterinarskom stanicom. Naime, zbog ove osude osječkog Prekršajnog suda, kao i zbog ostalih nepravilnosti u radu, smatramo da je neprimjereno i nedopustivo trošiti sredstva nezadovoljnih građana na neodgovarajuće i protuzakonito rješavanje problema nezbrinutih životinja u vašem gradu', piše Oman u dopisu gradonačelniku Bubalu.

Vetam za svakog uhvaćenog psa lutalicu prima gotovo deset tisuća kuna, odnosno na godišnjoj bazi gotovo dva milijuna kuna, a udruga Pobjede godinama gradi pravi azil skoro volonterski. Pobjede iz gradskog proračuna dobivaju deset tisuća kuna mjesečno, znači kao Vetam za jednog psa, ali u azilu u Nemetinu zbrinjavaju dvije stotine pasa i ne ubijaju ih.

'Ponovno vam skrećemo pozornost na rad udruge Pobjede, čiji članovi ulažu nadljudske napore kako bi sklonište o kojemu skrbe registrirali pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Time bi grad Osijek dobio sve što Zakon o zaštiti životinja traži i više od toga na dobrobit cijele zajednice - sklonište za nezbrinute životinje kojega se neće morati sramiti, mjesto gdje životinje ostaju dok im se ne pronađe novi skrbnik, koje redovito oglašava svoje štićenike kako bi se što prije udomili, provodi programe kastracije te koje, osim same zaštite životinja, ima i edukativnu funkciju', upozorio je Oman gradonačelnika.

Osim toga, Prijatelji životinja naglašavaju da Osijek ne zbrinjava ni napuštene i ranjene mačke, nema registrirano sklonište za primanje mačaka niti određena hranilišta za mačke, a ne provode se niti programi kastracije mačaka pod pokroviteljstvom grada. Gradskom odlukom zabranjeno je hranjenje životinja na javnim površinama, a građani nemaju alternativno rješenje.

'Stoga sa žaljenjem primjećujemo da grad Osijek, koji vi vodite, svojim ugovorom s Vetamom podržava nelegalno zbrinjavanje napuštenih životinja. Također, krši Zakon o zaštiti životinja jer nema organiziran informacijski centar, nema riješeno pitanje zbrinjavanja mačaka, nema programe udomljavanja, kastracije i edukacije te nema podršku javnosti', stoji u dopisu gradonačelniku Bubalo, dogradonačelniku Ivanu Vrdoljaku i pročelnicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi