VOLONTERI NASUPROT ŠINTERIMA

Pse zbrinjavaju mnogo bolje sa 16 puta manje novca

20.07.2011 u 09:22

Bionic
Reading

Boksovi u skloništima za napuštene pse ne moraju nužno biti prljavi i skučeni kao u šinteraju u Belom Manastiru u kojem se muče deseci pasa iz Osijeka i županije. Posude za vodu mogu biti čiste, a ne pune mulja i gruda dlaka. Umjesto ustajalog zraka zasićenog nagrizajućim vonjem amonijaka najbolji čovjekovi prijatelji mogu biti i u prozračenom prostoru. Može im se ponuditi više od uskih pritvorenih prozora i mraka

Udruga Pobjede, kao i Vetam i Veterinarska stanica Beli Manastir, također zbrinjava pse lutalice s područja Osijeka i smješta ih u azil u prigradskom naselju Nemetin. Iako za svoj rad od Grada Osijeka dobivaju samo deset tisuća kuna mjesečno, koliko Vetam iz gradske blagajne zaradi već po jednom psu, oni životinje ne ubijaju.

Veliki boksovi od 50 m2

U objektima Vetama, osječkog koncesionara za higijeničarsku službu, tportal je otkrio protuzakonito ubijanje pasa, nepropisno držanje životinja u dvorištu napuštene kuće, šokantne uvjete života pasa u skloništu u Belom Manastiru, a za to vrijeme Pobjede samozatajno u Nemetinu udarnički stvaraju uzoran azil.

Na površini od dvije tisuće kvadrata od 2007. godine volonterski su uredili četrdeset prostranih boksova – po 50 četvornih metara za grupe po pet pasa – staze, kućice i nadstrešnice u kojima mogu primiti dvije stotine pasa. U tri godine udomili su preko šest stotina pasa, a na stotine sterilizirali, cijepili, čipirali, liječili. Okrečili su uredske prostorije, opremili namještajem i frižiderima za čuvanje hrane. Svi veći radovi – kopanje, farbanje, gradnja – obavljaju volonterskim radnim akcijama o kojima svjedoče fotografije u galeriji. Deseci volontera, trideset stalnih, u Nemetinu odjednom postaju ličioci, zidari, bravari, stolari, organizatori koncerata, vrtlari, šetači pasa.

Žele državnu registraciju skloništa

'Naš cilj je registracija skloništa pri Ministarstvu poljoprivrede, a onda potpisivanje ugovora s Gradom Osijekom o zbrinjavanju svih pasa lutalica s gradskog područja, uz tu razliku što mi pse ne ubijamo', kaže Ivana Crnoja, predsjednica Pobjeda. Kada bi dobili sredstva koja Vetamu isplaćuje gradska uprava – do 1,9 milijuna kuna godišnje – Pobjede bi mogle mnogo više. Iako su psi mnogo sretniji, čišći i zdraviji nego u šinteraju u Belom Manastiru, udruga još uvijek ne može ishoditi dozvolu Ministarstva poljoprivrede. Pri zadnjem pregledu problem je bio u natkrivenosti boksova, kanalizaciji i dreniranju tla. 'Sada nam je prioritet ispunjavanje tih zahtjeva, pa gradimo kanalizaciju i drenažu', poručuje Crnoja.

Zahvaljujući premalim sredstvima iz gradskog proračuna, iz kojeg godišnje dobivaju 120 tisuća kuna, nedovoljno ni za dvije bruto plaće, novac namiču prodajom rukotvorina na štandovima u Osijeku i humanitarnim koncertima. Svi važniji osječki punk i rock bendovi već su svirali 'za pse u azilu u Nemetinu'. Prihod po koncertu kapne za koji tjedan hrane, za šljunak ili za čipiranje. Novci se ulažu pod sloganom 'svaka kuna je transparentna', jer građani to svakodnevno mogu provjeriti, za razliku od skloništa u Belom Manastiru u kojem je zabranjeno fotografiranje. Vetam na svojoj web stranici nudi tek šest fotografija, a Pobjede pse udomljavaju uz pomoć interneta, na svojim štandovima, pozivaju putem medija, u školama organiziraju radionice za đake, priređuju prodajne akcije rabljene robe – na takav način šire ideju o udomljavanju kao načinu zbrinjavanja pasa lutalica.

Rješenje Ministarstva poljoprivrede - jedini argument Vetama i Veterinarske stanice Beli Manastir

Ali brojke su neumoljive – za sav svoj rad Pobjede od Grada Osijeka dobivaju samo 120 tisuća kuna godišnje, a Vetam 16 puta više. Vetam i Veterinarska stanica Beli Manastir u vlasništvu su Veterinarske stanice Slatina, a prema njihovom izvještaju za 2010. godinu Gradu Osijeku podnijeli su računa u najvišem mogućem iznosu - za 'hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica' 1.075.266,00 kuna, za dežurstvo dvoje radnika 417.860,40 kuna i za skupljanje lešina 350.550,00 kuna. Dakle, zbrinjavanje jednog psa u belomanastirskom skloništu Gradu Osijeku sada se naplaćuje ravno 9.264 kune, a udruga Pobjede toliko dobiva mjesečno za 200 pasa.

Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo danas nije htio komentirati pravednost ovakve raspodjele novca, sve dok sklonište u Belom Manastiru ima uredne dozvole Ministarstva poljoprivrede. Nakon tportalova izvještaja o smještajnim uvjetima u kojima se muče psi u Belom Manastiru, na zadnjem kolegiju gradonačelnika zaključeno je da Grad Osijek pored Vetama nema propisne alternative. 'Na zbrinjavanje pasa obavezuje nas zakon, a jedina dva skloništa u Slavoniji registrirana za zbrinjavanje pasa lutalica nalaze se u Belom Manastiru i Slatini, dakle Veterinarske stanice Beli Manastir i Slatina te Vetam. Proveden je javni natječaj na koji su se javile jedino te tvrtke. Cijena koju plaćamo jest visoka, ali trenutno nemamo drugo rješenje', kazao je Romano Kristić, gradski pročelnik odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.

U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede, ni nakon niza naših dokaza o nehigijenskim uvjetima u skloništu u Belom Manastiru i nepropisnom ubijanju pasa u Vetamu, ovim tvrtkama uporno ne oduzima dozvolu za sklonište i tako omogućuje bogaćenje njihovih vlasnika na teret građana Osijeka, Belog Manastira i drugih gradova i općina s kojima je potpisan ugovor o 'zbrinjavanju' pasa u tom šinteraju. Volonteri Pobjeda vjeruju da pravda na kraju pobjeđuje.