zagrebačka gradska skupština

Prihvaćene izmjene Urbanističkog plana uređenja Studentskog kampusa Borongaj

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 11.07.2019 12:12
  • Objavljeno 11.07.2019 u 12:12
Kampus Borongaj / Ilustracija

Kampus Borongaj / Ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nika Pereš/Global

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom glasova prihvatili prijedlog odluke gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama Urbanističkog plana uređenja Studentskog kampusa Borongaj s ciljem poboljšanja uvjeta rada fakulteta smještenih u zgradama tog kampusa

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Sanja Jerković rekla je da ta izmjena Plana ne anulira Urbanistički plan ili na bilo koji način onemogućava njegovu provedbu i realizaciju.

'Ovom izmjenom samo ćemo omogućiti rekonstrukciju i neznatno povećanje da bi se moglo kvalitetno obnoviti jedan od objekata koji se nalazi tamo kako bi Fakultet prometnih znanosti mogao kvalitetno potrošiti novce koji su dobili kroz EU fondove. Neobično je da ovaj Plan u samom startu nije imao takvu jednu odredbu kojom bi omogućio rekonstrukciju dok se u konačnici Plan ne realizira u cijelosti', istaknula je Jerković.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš u raspravi je najavila da oni te izmjene plana neće podržati. Objasnila je kako je riječ o kampusu, prostoru za koji je provedeni natječaj predvidio da se postojeće zgrade ruše i da se na tom mjestu gradi novi kampus. 'Međutim, kasnije se zbog visine troškova zaključilo da se te zgrade mogu rekonstruirati i u tom smislu su napravljene predložene izmjene', rekla je Mrak-Taritaš.

Brumnić: Plan je predvidio rušenje postojećih zgrada

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! Zvane Brumnić podsjetio je kako je Plan koji je predvidio rušenje postojećih zgrada i gradnju novoga kampusa prije bio 'dosta guran' od Sveučilišta i govorilo se da će se za njega dobiti sredstva Europske unije, i onda je jednostavno to sve stalo.

'Objekti u koje vi uložite sredstva vjerojatno više nikad neće biti rušeni, što znači da osnovna realizacija koju ste htjeli postići s Planom koji je prošao natječaj i iz toga bi proizlazilo da je bio dobar, mi nikada u ovome gradu nećemo vidjeti', poručio je Brumnić.

Gradski zastupnik Zelene liste Nenad Matić rekao je da na prostoru kampusa Borongaj treba nešto napraviti te ga treba urediti. 'Pa ako treba mijenjati dokumentaciju, ajmo je mijenjati na svakoj Skupštini, ali da taj prostor zaživi, da ga uredimo, da bude adekvatan i da ne stoji neiskorišten', poručio je.

Nestranačka gradska zastupnica Gordana Rusak rekla je kako se radi o interesu Sveučilišta i potrebi studenata te da se mora napraviti sve da se ide njima na ruku.

'Planom je predviđeno da se tamo sve ruši i sve radi odjednom, nekih 21 zgrada. I dok nemate zadnju česticu riješenu ne možete ići u takav projekt. Dakle, taj Plan predviđa rušenje svega i građenje iznova, a ovom promjenom mi omogućavamo da neki fakulteti sebi srede potkrovlje, prošire malo, srede derutne zidove i da studenti tamo imaju gdje sjesti', rekla je Rusak.

Gradski zastupnici prihvatili su i prijedlog odluke gradonačelnika Bandića o izradi Urbanističkog plana uređenja Branovečina II gdje se planira izgradnja mješovite namjene na dijelu područja Branovečina.

'U skladu s programskim smjernicama za izradu Plana utvrđenih GUP-om, primarni je cilj uređenje novog dijela naselja sa odgovarajućim sadržajima javne namjene te podizanja urbanog standarda uz očuvanje zatečenih vrijednosti krajolika Čučerske reke i livada Oporovca', istaknuto je u obrazloženju odluke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!