detaljne upute

Prgomet potvrdio da će se sjednica Skupštine održati putem aplikacije Hangouts Meet

29.04.2020 u 14:23

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet potvrdio je u srijedu da će se skupštinska sjednica zakazana za 7. svibnja održati telekonferencijski, putem aplikacije Hangouts Meet

Detaljne upute za pristup sjednici bit će dostavljene gradskim zastupnicima, zagrebačkom gradonačelniku i njegovim zamjenicama, izvjestiteljima u ime predlagatelja te predsjednicima vijeća gradskih četvrti.

Telekonferenciji može biti prisutan predsjednik vijeća gradske četvrti ili drugi predstavnik kojeg odredi vijeće gradske četvrti.

Sjednica Gradske skupštine moći će se pratiti na web stranici http://www.skupstina.zagreb.hr/.

Prijašnja odluka da se skupštinska sjednica održi putem e-maila izazvala je brojne kritike zagrebačke oporbe koja je isticala da vladajući zloupotrebljavaju epidemiju za njeno ušutkavanje i da ne žele aktualni sat.

Ocijenili su nelogičnim što su fizičku sjednicu Gradske skupštine imali 19. ožujka kad se epidemiološka situacija pogoršavala, a ne mogu je imati 7. svibnja kad se epidemiološka situacija poboljšava i s mjerama se popušta.

Iz zagrebačkog HDZ-a u utorak su poručili kako je putem video linka omogućen adekvatan rad sjednice Gradske skupštine zajedno s raspravom i glasovanjem što je, kažu, potvrdilo i Ministarstvo uprave.

Klub HDZ-ovih gradskih zastupnika priopćio je kako je Ministarstvo uprave, u okolnostima pandemije koronavirusa sukladno zakonskim propisima te preporukama Nacionalnog stožera prihvatljivim ocijenilo da se sjednica Skupštine može održavati putem video konferencija te izjašnjavanjem e-mailom.

Predsjednik Gradske skupštine ranije je uputio upit Ministarstvu uprave vezan za način održavanja sjednice budući da se i dio klubova gradskih zastupnika zanimao može li se sjednica održati u prostorima Gradske skupštine ili eventualno drugom odgovarajućem prostoru.

Ministarstvo uprave odgovorilo je da rad predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave mora prilagoditi trenutnoj situaciji radi umanjivanja rizika širenja zaraze.

Napominje se i da je o održavanju sjednice u odgovarajućem prostoru uz osiguravanje epidemioloških mjera, ovlašten odlučiti isključivo predsjednik Skupštine, ukoliko se mogu osigurati takvi uvjeti koji neće ugroziti ničije zdravlje.