ŽELI RADITI NA DIJALOGU

Prgomet: Osnivam think tank, tražit ću rješenja za goruće probleme!

14.05.2015 u 22:12

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet u ponedjeljak će predstaviti udrugu građana, odnosno Inicijativu HRID - Hrvatsku inicijativu za dijalog. Radi se o svojevrsnom think tanku koji će okupljati zainteresirane za dijalog, odnosno, traženje rješenja za hrvatske probleme kroz razgovor i nije planirano da u budućnosti ta udruga preraste u stranku

'Hrvatska inicijativa za dijalog bit će udruga koja će okupljati ljude koji se ne mire s postojećim stanjem. Dijalog će biti temeljno načelo rada udruge i na temelju dijaloga tražit ćemo rješenja za Hrvatsku', poručio je u kratkom razgovoru za tportal Drago Prgomet.

Priznaje da ni on, kao ni drugi članovi buduće udruge, ne zna sve te će stoga razgovarati i s drugim udrugama, strankama i akterima te tražiti rješenja.

'Cilj nam je predstaviti novi način razmišljanja i djelovanja, temeljen na dijalogu, u vremenu kada nam je Hrvatska duboko podijeljena zemlja, kada političke elite nemaju odgovore na goruće probleme koji izviru iz svake pore društvenog života', poručuje Prgomet.

Prgomet objašnjava da se radi o svojevrsnom think tanku koji će okupiti sve one koji žele izgraditi Hrvatsku u kojoj neće pobijediti isključivost, nerazumijevanje, nekompetentnost, korupcija i u kojoj će se stvarati bolji standard, bolje obrazovanje, bolja politika.

Iako je Prgomet nakon izlaska iz HDZ-a najavio da ostaje u politici, za tportal kaže da ne planira udrugu pretvoriti u stranku.

'Inicijativa je zamišljena prvenstveno kao udruga koja će podržati dobre ideje i doći do najboljih rješenja', kazao je Prgomet, no imena članova nije htio otkriti.

S obzirom na to da je svojevremeno najavio izlazak na izbore s neovisnom listom, upitali smo Prgometa hoće li možda rješenja do kojih udruga dođe uzeti kao temelj svog političkog programa.

'Nemam ništa protiv da svatko tko želi ta rješenja preuzme u svom političkom djelovanju', kaže nam Prgomet.

Udruga definitivno neće na izbore, a on sam, ako i bude sudjelovao na parlamentarnim izborima, to će biti, kaže, kao neovisni kandidat.

Podsjetimo, iako je na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima 2012. osvojio podršku članova i postao zamjenik predsjednika stranke, Prgomet je krajem veljače ove godine napustio HDZ zbog neslaganja s vođenjem stranke. 'Ne mogu prihvatiti poticanje ideoloških podjela i sukoba u hrvatskom društvu koje se nalazi u izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji. Protivim se politici na tragu tzv. 'ne-liberalne demokracije' kojoj smetaju ljudi koji drugačije misle, politici koja se danas provodi u stranci, a sutra bi je njeni propagatori vodili i na vlasti', kazao je tada Prgomet.

Činjenica je da Prgomet nikada nije bio prihvaćen od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Zamjeralo mu se što se usprotivio izbacivanju Jadranke Kosor iz stranke, ali i što je u posljednjim danima u stranci pozvao na prekid braniteljskog prosvjeda.

Iako su Prgometa povezivali i s tzv. Trećim putem, od odlaska iz HDZ-a takve je spekulacije opovrgavao, a svoja razmišljanja iznosio na svom blogu.