DOBRODOŠLI NA KORNATE

Pretukli talijanske turiste zbog računa

13.08.2009 u 08:33

Bionic
Reading

Petero talijanskih turista sa Sicilije pretučeno je u srijedu navečer u prolazu Mala Proversa, između kornatskog otoka Katina i Dugog otoka, zbog rasprave oko računa s ugostiteljima restorana Aquarius, piše Corriere della Sera

Turisti, dvojica muškaraca i tri žene (novinarka Elvira Terranova i dvije odvjetnice) provodili su godišnji odmor ploveći hrvatskim Jadranom, a o incidentu su obavijestili talijansko veleposlanstvo i konzulat u Hrvatskoj.

U srijedu navečer talijanski turisti su ušli u raspravu s hrvatskim ugostiteljima, budući da nisu bili zadovoljni tečajem prema kojem su im obračunali euro, no unatoč tome su platili i potom insistirali da im se ispostavi račun. No ugostitelji iz u Aquariusa su to odbili učiniti. Ubrzo su shvatili da je riječ o prgavim ljudima i da je bolje odustati od računa, pa su svoje domaćine, sukladno prethodnom dogovoru, zamolili da ih prebace barkom do njihova broda jer je već bila mrkla noć.

Restoran Aquarius

No umjesto prebacivanja barkom, iz Aquariusa su poslali trojicu krupnih muškaraca koji su nesretne goste počeli krvnički mlatiti. Žene su pobacali na beton i u more, a onda su se okomili na muškarce. Zaručnika talijanske novinarke su mlatili čime su stigli, slomili su mu i naočale bez kojih ne vidi. Drugi muškarac je prijavio ozljede opasne po život.

Turiste je na koncu spasio jedan skiper, koji je čuo da su ljudi u nevolji, svojim brodom. 'O svemu smo osobno obavijestili policiju u Zadru te smo u stalnom kontaktu s napadnutim talijanskim državljanima', kazao je za Corriere della Sera Alessandro Pignatti Morano di Custoza, talijanski veleposlanik u Zagrebu.

Vlasnik restorana Zoran Ramov negira da su maltretirali talijanske turiste. 'Čovjek kojeg su talijanski turisti opisali kao grmalja vjerojatno je neki drugi gost restorana', kazao je Ramov. Priznao je da je došlo do nesporazuma oko 7-8 eura, koji nisu naplaćeni, no da su razlozi sukoba neki drugi. Talijanski turisti su svojim ponašanjem naljutili sve u restoranu, kazao je Ramov, kojeg je policija već ispitala o incidentu.

Za Slobodnu Dalmaciju Ramov je izjavio kako te večeri u restoranu nije bilo pet nego devet Talijana, da su pojeli pet kilograma ribe, dva kilograma školjaka i tri kilograma liganja. Tražili su da donesu svoje vino čemu je bilo udovoljeno. 'Račun je iznosio 3.316 kuna i to im je bilo puno. Počelo je cjenkanje i inzisitiranje na tečaju koji su oni zamislili, a ne onom koji je na snazi. Uz to su tražili da plate u kunama, a da im se račun izda u eurima', ispričao je Ramov za Slobodnu.

Zadarska policija je obznanila da ih je o incidentu izvijestio jedan mještanin te da od Talijana nisu zaprimili nikakvu prijavu.