MIRIJAN DAMAŠKA

Presuda generalima već je donesena; odugovlači se zbog politike?

28.03.2011 u 09:26

Bionic
Reading

Profesor Mirjan Damaška, zastupnik Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde i savjetnik Vlade za odnose s međunarodnim sudovima, smatra da je presuda u predmetu Gotovina i ostali već donesena te smatra da je objava presude trebala biti izrečena ranije

Tvrdi da se Haški sud mogao ugledati na sudove koji presudu najprije obrazlažu usmeno, a potom u pisanom obliku. 'Objavom sudske odluke nestaje tjeskoba i neizvjesnost kod osoba čija je sudbina u igri… No kako stvari stoje, nije primjereno ravnodušno gledati na strepnju optuženika, pa i dijelova hrvatske javnosti koja očekuje sudsku odluku', smatra pravni stručnjak.

Vjeruje da odugovlačenje s objavom presude u javnosti može ostaviti dojam da je riječ o politizaciji. 'Što više vremena protječe od završene rasprave do objavljivanja presude, to se više u javnosti može proširiti dojam, bio on opravdan ili ne, da se s objavljivanjem odugovlači zbog političke oportunosti', kaže Damaška i dodaje da bi to moglo štetiti ugledu suda.

Vjeruje da presuda u predmetu Gotovina i ostali ne bi trebala bitno utjecati na hrvatsku tužbu za genocid protiv Srbije. 'Mogući utjecaj ovisi o tome što će ICTY odlučiti u pogledu onih točki optužbe koje se odnose na navodni zločinački plan tadašnjeg hrvatskog vodstva i optuženih hrvatskih generala da se srpsko pučanstvo protjera iz određenih dijelova Hrvatske', pojasnio je Damaško za Večernji list.

Nada se da do osuđujuće presude neće doći; ako tadašnji državni vrh ipak bude osuđen za zločinački pothvat, Damaško smatra da će se javiti potreba 'da se na razne načine ukloni stigma koja bi iz te odluke proizašla. 'Hoće li za to postojati politička volja i potrebna domišljatost, ja o tome ne mogu suditi', zaključio je.