NOVI VJETROVI U BELFASTU

Presedan za Sinn Fein: Irski republikanci se ipak uključuju u žalovanje za Elizabetom II

11.09.2022 u 17:22

Bionic
Reading

Irska republikanska stranka Sinn Fein u nedjelju nije sudjelovala na ceremoniji proglašenja novog britanskog kralja, no najavila da će sudjelovati na drugim događajima tijekom dana žalosti zbog smrti kraljice Elizabete II.

Dok su čelnici drugih političkih stranaka te regije Ujedinjenog Kraljevstva stigli u dvorac Hillsborough na ceremoniju proglašenja novog britanskog kralja, potpredsjednica Sinn Feina Michelle O'Neill i drugi članovi stranke bili su na skupu u Belfastu posvećenom žrtvama takozvanih 'Nevolja', sukoba u Sjevernoj Irskoj između unionista i republikanaca.

Skup „Vrijeme je za istinu“ organiziran je kako bi se izrazilo protivljenje kontroverznim planovima britanske vlade u odnosu na ostavštinu tih sukoba.

Predsjednica Sinn Feina Mary Lou McDonald rekla je da stranka nije prisustvovala ceremoniji u čast novog kralja jer je ona namijenjena „onima koji su politički vjerni britanskoj kruni“.

Ipak, McDonald je rekla da će članovi stranke prisustvovati drugim događanjima.

  • +23
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Archivo / Alamy / Alamy / Profimedia

O'Neill će u ponedjeljak govoriti na posebnom zasjedanju sjevernoirskog parlamenta kojim se obilježava smrt kraljice.

Ona i njezine kolege sudjelovat će i na događajima na koje stiže novi kralj Karlo III. tijekom svog posjeta Sjevernoj Irskoj u utorak.

Potpredsjednica stranke u petak se i potpisala u knjigu žalosti za kraljicu u gradskoj vijećnici Belfasta.

„Sinn Fein još jednom izražava sućut zbog smrti kraljice Elizabete čiji je odlazak duboko pogodio njenu obitelj i mnoge ljude u našem društvu, posebice unutar unionističke zajednice“, dodala je.

„Priznajemo vrlo pozitivnu ulogu koja je kraljica tijekom mirovnog procesa igrala u težnji prema miru i pomirbi između naša dva otoka i njegove dvije tradicije“, rekla je O'Neill, dodavši kako će Sinn Fein zbog toga prisustvovati događajima tijekom deset dana žalosti.