britanski ministar zdravlja

'Prerano je za ukidanje restriktivnih mjera jer bi virus mogao ponovno pobjesniti'

16.04.2020 u 17:45

Bionic
Reading

Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji bliži se svom vrhuncu, no prerano je za ukidanje restriktivnih mjera jer bi virus mogao „ponovno pobjesniti“, rekao je u četvrtak britanski ministar zdravlja Matt Hancock

Ujedinjeno Kraljevstvo ima petu najveću službenu brojku smrtnih slučajeva od covida-19, nakon Sjedinjenih Država, Italije, Španjolske i Francuske, no taj broj se odnosi samo na one koji su preminuli u bolnicama, a stvarni broj je vjerojatno puno veći.

„Smatramo da je prerano da donosimo promjene“, ističe Hancock.

„Kad bi sada ukinuli sve mjere virus bi opet pobjesnio, a to ne smijemo dopustiti“.

Dok se premijer Boris Johnson u rezidenciji izvan grada oporavlja od covida-19 i nastalih komplikacija koje su ga skoro koštale života, britanska vlada u četvrtak razmatra što činiti dalje oko uvedenih mjera. Svoju odluku će otkriti kasnije tijekom dana.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab, koji privremeno mijenja Johnsona, dao je do znanja da neće biti brzog ukidanja mjera socijalnog distanciranja, uvedenih 23. ožujka.

„Sunce će ponovno sjati“

Broj mrtvih od covida-19 u Velikoj Britaniji u posljednja 24 sata je narastao za 861, na sveukupno 13,7 tisuća žrtava. Širi podaci koji bi uključivali preminule u domovima za starije i nemoćne i kod svojih kuća će tu brojku znatno podići.

No, u moru crnih vijesti ima i onih pozitivnih.

  • +7
Koronavirus u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Tom Moore, 99-godišnji britanski ratni veteran, u četvrtak je napravio i stoti krug oko svog vrta, prikupivši svojom akcijom 12 milijuna funti za zdravstvene usluge. 

„Svima onima kojima je trenutno teško: sunce će vas opet obasjati i oblaci će otići“, poručio je. 

Najstrože mjere restrikcije u mirnodopskom razdoblju zatvorile su većinu svjetskog gospodarstva, a Britanci su suočeni s prijetnjom najveće ekonomske depresije u tri stoljeća. 

Svjetski čelnici razmatraju kako postepeno otvoriti gospodarstva svojih država, no epidemiolozi upozoravaju kako bi drugi val zaraze mogao ugroziti starije i one sa slabijim zdravljem.

Neil Ferguson, profesor biomatematike s londonskog Imperial Collegea i savjetnik britanske vlade, tvrdi kako će mjere u nekom obliku morati biti na snazi do razvoja cjepiva.

„Ako previše ublažimo mjere vidjet ćemo rast broja zaraženih“, rekao je za BBC radio. 

„Ako želimo otvoriti škole i vratiti ljude na posao, moramo na druge načine održati zarazu niskom“, zaključio je.