NEVEN MIMICA:

'Preporuke Europske komisije su ohrabrujuće'

02.06.2014 u 17:37

Bionic
Reading

Preporuke koje je Europska komisija danas objavila za Hrvatsku ohrabrujuće su, ocijenio je hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica

'Današnja je odluka ohrabrujuća vijest za Hrvatsku. Ovo je prvi put da Hrvatska službeno sudjeluje u godišnjem procesu koordinacije fiskalne i ekonomske politike EU-a i već je uspostavila svoj kredibilitet', rekao je Mimica koji je danas sudjelovao na sastanku Komisije na kojem su donesene preporuke za svaku zemlju članicu zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol dana.

'Europska komisija prepoznaje uvjerljive napore koje je Hrvatska poduzela do sada te ocjenjuje da bi planovi navedeni u Nacionalnom programu reformi trebali biti dovoljni u rješavanju makroekonomskih neravnoteža ako se dobro provedu. Iz tog razloga Komisija ne vidi razlog za pokretanje korektivnih mjera', kaže Mimica, i dodaje da isto vrijedi i za Postupak prekomjernog deficita.

Komisija je dala Hrvatskoj preporuke za nastavak reformi u devet područja: fiskalne politike, tržišta rada, mirovinskog sustava, zdravstvenog sustava, sustava socijalne skrbi, poslovnog okruženja, upravljanja tvrtkama u državnom vlasništvu, predstečajnih nagodbi te nadzora bankarskog sustava.

'Učinkovita provedba ovih reformi je ključna. Ovo je veliki izazov, ali je bitan za budući održivi gospodarski rast', rekao je Mimica.