istočna bojišnica

Prepadi Ukrajine na istočnoj strani rijeke Dnipro blizu Hersona

25.04.2023 u 11:58

Bionic
Reading

Ukrajinske snage raspoređene na zapadnoj strani rijeke Dniepar redovito izvršavaju prepade na istočnoj obali blizu grada Hersona kako bi pokušali istjerati ruske vojnike, rekao je pokrajinski dužnosnik u utorak

Ruske snage drže istočnu stranu Dnipra blizu Hersona otkako su se povukle iz južnog ukrajinskog grada u studenom nakon više mjeseci okupacije, no očekuje se da će Ukrajina započeti proljetnu protuofenzivu kako bi pokušala vratiti više teritorija.

Jurij Sobolevskij, zamjenik šefa hersonske pokrajinske administracije, rekao je da je svrha prepada smanjiti borbenu sposobnost ruskih vojnika koji granatiraju grad Herson otkako su prisiljeni povući se.

"Naša vojska veoma često prelazi na lijevu (istočnu) obalu, gdje prepada. Ukrajinske oružane snage djeluju i djeluju veoma učinkovito", rekao je Sobolevskij za ukrajinsku televiziju.

"Rezultati će se pokazati kao što je bilo na desnoj obali hersonske regije kada su (vojnici), zahvaljujući kompleksnoj i dugoj operaciji, uspjeli osloboditi naše teritorije s minimalnim gubicima za našu vojsku. Isto se sada odvija na lijevoj obali", dodao je.

  • +14
Rat u Ukrajini - ukrajinski vojnici u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Rusija je zauzela Hersonsku oblast nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu prije 14 mjeseci i otada upravlja cijelim područjem istočno od Dnjepra.

Vojni analitičari kažu da će Ukrajina vjerojatno uskoro započeti protuofenzivu, a jedan od glavnih ciljeva će biti probiti južni kopneni koridor između Rusije i poluotoka Krima, koji je Moskva anektirala.

Zauzimanje cijele hersonske regije bit će važan korak za postizanje tog cilja.

Američki institut za ratne studije je prošlog tjedna rekao da su ruski vojni blogeri objavili dovoljno snimki s geografskim lokacijama, kojima se može potvrditi da su ukrajinske snage uspostavile uporište na istočnoj obali Dnipra. 

Sobolevskij nije pružio daljnje pojedinosti, rekavši da vojna operacija zahtijeva "informacijsku šutnju".