tužna vijest

Preminuo Slaven Letica

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 25.10.2020 12:39
  • Objavljeno 25.10.2020 u 12:33
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon teške bolesti preminuo je hrvatski sociolog, kolumnist, publicist, političar i sveučilišni profesor Slaven Letica, doznaje tportal

O smrti Slavena Letice oglasio se na Facebook stranicama i Domovinski pokret.

Letica je rođen 1947. godine u zaseoku Letišće u blizini Podgore u Dalmaciji. Osnovnu školu završio je u rodnoj Podgori, a srednju u Makarskoj. Studij je započeo na Višoj ekonomskoj školi u Splitu, a nastavio na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1971. godine. Godinu i pol studirao je i filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. No, na kraju se ipak vratio na Ekonomiju, gdje je magistrirao i doktorirao.

Slaven Letica u politiku je ušao krajem 1980-ih, pred sam raspad bivše Jugoslavije. Već 1990. i 1991. godine bio osobni savjetnik predsjednika Franje Tuđmana. Prilikom zaposlenja na tu funkciju, Letica je Tuđmanu postavio dva uvjeta: prvi, da, iako je bio član HDZ-a, bude neovisan; i drugi, da ne bude zaposlen u Uredu predsjednika za odnose s javnošću. Tuđman se s time složio. Letica i Tuđman razišli su se 7.3.1991., zbog različitih stavova oko budućnosti Bosne i Hercegovine.

Od 1994. do 1998. Letica je bio predsjednik Europskog pokreta u Hrvatskoj, a četiri godine bio je i predsjednik Hrvatskog teniskog saveza.

  • +6
  • +3

Slaven Letica

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Iako je karijeru započeo u HDZ-u, 2000. godine kandidirao se na tadašnjim predsjedničkim izborima kao neovisni kandidat. Ipak, nije prošao ni u drugi krug izbora. 2003. godine na listi HSP-a i ZDS-a izabran je za nezavisnog zastupnika u 5. savez Hrvatskog sabora.

2005. prekinuo je sve veze s obje stranke i ponovno se kandidirao za predsjednika. Ni na ovim izborima nije ostvario značajne rezultate.

Letica se istaknuo i svojim medijskim radom, a pisao je za Panoramu, Danas, Start i Globus.

Posljednjih godina često se oglašavao i kada je u pitanju bila njegova snaha Dalija Orešković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!