CVRTILA ZA SLOBODU OKUPLJANJA

Premijerkin savjetnik za otvaranje Markovog trga

23.02.2011 u 11:36

Bionic
Reading

Savjetnik premijerke Jadranke Kosor zadužen za nacionalnu sigurnost dr. Vlatko Cvrtila u izjavi za tportal otkriva da će premijerki savjetovati da promijeni Zakon o javnom okupljanju i ukine zabranu slobodnog javnog okupljanja na Trgu Sv. Marka

'Nijedno mjesto u Republici Hrvatskoj ne treba biti izuzeto od slobode održavanja javnih prosvjeda i skupova, pa tako ni Trg Sv. Marka, na kojem su smještene zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda. Hrvatska treba biti otvoreno demokratsko društvo i zabrana javnog okupljanja na Markovom trgu nije u skladu s demokratskim principima', naglasio je dr. Vlatko Cvrtila u izjavi za tportal.

Vlatko Cvrtila i Jadranka Kosor na poligonu 'Đure Đakovića'

Savjetnik premijerkeJadranke Kosor za nacionalnu sigurnost ističe kako je jasno da je taj prostor sigurnosno osjetljiv, ali nikako u toj mjeri da se u potpunosti hrvatskim građanima treba na njemu zabranjivati mogućnost održavanja prosvjeda.

'Ovdje trebamo pomiriti dva načela - načelo slobode i načelo sigurnosti - a to na Trgu Sv. Marka nije teško, ali se treba potruditi i onaj tko brine o sigurnosti bolje razmisliti kako ga riješiti. Najlakše je zatvoriti Markov trg i misliti kako je tako riješen problem ali nije budući da je hrvatskim građanima tako ograničena Ustavom zajamčena sloboda javnog okupljanja', zaključio je Cvrtila.

Podsjetimo, okupljanje na Trgu Sv. Marka, pred zgradama Vlade i Sabora, ali i na Pantovčaku pred Uredom predsjednika (zabranjeno je javno okupljanje 100 metara od tih zgrada) zabranio je 2005. godine bivši premijer Ivo Sanader uz parlamentarnu podršku HDZ-a. Obrazložio je zabranu 'potrebom jačanja mjera sigurnosti nakon 11. rujna 2001', a dogodilo se to zapravo nakon višemjesečnog kampiranja radnika propale mesne industrije Sljeme pred Banskim dvorima.