POLITIKA OSTAJE ISTA

Premijer Luksemburga obnovit će vladu s liberalima na čelu

16.10.2018 u 19:46

Bionic
Reading

Premijer Luksemburga Xavier Bettel pokušat će reformirati svoju koaliciju s liberalima na čelu nakon što su tri vladajuće stranke nakon izbora u nedjelju dobile dovoljno glasova da ostanu u vladi.

Veliki vojvoda Luksemburga Henri tražio je u utorak od Bettela da formira novu vladu, naglasivši u izjavi kako su Bettelova Demokratska stranka, Socijalistička radnička stranka (LSAP) i Zeleni izrazili želju za početkom pregovora o stvaranju koalicije.

Ankete su prije nedjeljnih izbora pokazivale kako bi Kršćanska socijalistička stranka (CSV), koju je 19 godina vodio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, mogla okončati Bettelovo petogodišnje predsjedanje vladom.

CSV je ponovno dobio najviše glasova, no izgubili su mjesta u parlamentu kao i LSAP i Demokrati. Međutim, s obzirom na to da su Zeleni dobili mjesta, tri stranke zajedno u vladi imaju 31 od 60 mjesta.

Ovo je drugi put kako CSV od Drugog svjetskog rata nije uspio ući u vladu, ukljućujući i izbore 2013. koje je sazvao sam Juncker nakon skandala sa špijuniranjem.

Suprotno situaciji u susjednim zemljama gdje su migracije pojačale rad antimigracijskih stranaka, krajnja desnica u Luksemburgu nije zaživjela.

Međutim, stanovnici Luksemburga su 2015. odlučno odbili dati pravo glasa 48 posto populacije koji su stranci, uglavnom iz Portugala, Francuske i drugih zemalja EU.

Neovisno o sastavu nove vlade, vanjska politika najimućnije, ali druge najmanje zemlje EU neće se puno mijenjati.