CENTAR ZA VANJSKO VREDNOVANJE

Preko 'Štreberice' htjeli obezvrijediti državnu maturu

18.03.2010 u 12:42

Bionic
Reading

Budući da su sva ispitna djela koja su bila ponuđena kao predložak za pisanje eseja iz hrvatskog objavljena još u prosincu 2008. u ispitnom katalogu za hrvatski jezik, iz Centra za vanjsko vrednovanje tvrde da se nasumičnim pogađanjem djela ciljalo na obezvređivanje državne mature

Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje koji je odgovoran za provođenje državne mature, demantirao je da su učenici koji su pristupili državnoj maturi unaprijed znali koju će temu dobiti za pisanje eseja iz hrvatskog jezika. Odbacio je bilo kakvu pomisao o curenju informacija te napise u medijima da je netko učenicima kazao što ih očekuje nazvao još jednim pokušajem sprečavanja provođenja državne mature. Argumentira to činjenicom da su naslovi djela koja su se mogla naći kao zadatak pred učenicima ionako bili poznati ranije, još 2008.

Ulomci iz 'Zločina i kazne' na maturi nisu se podudarali s ulomkom iz Štreberičinog eseja, tvrdi Sirovatka

Sirovatka je reagirao na novinske napise prema kojima su učenici koji su trebali pristupiti ispitu iz hrvatskog jezika znali da će pisati esej na temu odlomka iz djela Zločin i kazna F. M. Dostojevskog. Često spominjani primjer s internetske stranice Državna-matura.com, na kojem je autorica pod pseudonimom Štreberica objavila kako pisati interpretativni esej na temu iz 'Zločina i kazne' (i to baš na primjeru razgovora likova Sonje i Raskoljnjikova), što je navođeno kao dokaz da je poznata tema eseja, Sirovatka smatra neutemeljenim jer je spomenuta Štreberica objavila slične primjere za sva ispitna djela.

Kao dodatan argument Sirovatka navodi i ispit iz engleskog jezika proveden 18. ožujka. Naime, teme koje su 'predviđane' – 'GMO' i 'Školske uniforme' – nisu bile i teme na ispitu, čime se potvrdilo da osobe koje su 'znale' teme, navodi Sirovatka, nisu bile upoznate čak ni sa strukturom ispita iz engleskog jezika.

Na naš upit kako će na zavrzlamu oko 50 milijuna kuna vrijednog projekta državne mature reagirati Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, glasnogovornik Ministarstva Duje Bonacci kazao je da je za organizaciju i provedbu ispita državne mature zadužen Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja te da Ministarstvo ima potpuno povjerenje u ravnatelja Centra i njegove suradnike da će povjereni im posao odraditi u skladu s najvišim svjetskim standardima, pa i što se tiče sigurnosti i tajnosti ispita.

'Osim toga, koliko smo saznali vezano uz ispite iz engleskog, niti jedna od navodno dojavljenih tema nije se pojavila među temama koje su učenici stvarno jutros pisali. Nije prvi put, a nažalost vjerojatno ni zadnji, da su naši mediji od trača napravili vijest', kazao je Bonacci.