ČUDNA PRAVILA ZA NEUM

Preko granice samo s psom, mačkom ili tvorom!

tvor

tvor

Izvor: Pixsell / Autor: Frank Rumpenhorst/DPA/PIXSELL

Mačke, psi i pitome vretice, odnosno tvorovi, jedini su kućni ljubimci koji će od 1. srpnja nadalje, i uz uvjet da su čipirani i imaju putovnicu, moći proći kroz granični prijelaz Neum na putu do krajnjeg juga Hrvatske

Uputi li se netko iz EU-a, pa tako i građani Hrvatske, na jug s nekim drugim kućnim ljubimcem, na primjer kunićem, ptičicom u kavezu ili slično, Neum će morati zaobići, i uputiti se na trajekt. Ne informiraju li se na vrijeme, turisti koji na jug sa sobom vode i takve kućne ljubimce, mogli bi se u Neumu iznenaditi kad ih se na nastavak puta uputi – trajektom, piše Novi list. Na trajekt će, dakako, morati i građani krajnjeg juga Hrvatske koji su u Zagrebu, recimo, kupili novog kućnog ljubimca, a nije ni pas ni mačka niti pitoma vretica.

Žive životinje preko Neuma neće moći, osim, i to najviše pet, kućnih ljubimaca. Nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca do pet komada, odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede, definirano je Pravilnikom o zahtjevima zdravlja životinja za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca iz 2011. godine, koji kaže kako će promet kućnim ljubimcima u pratnji vlasnika biti dozvoljen kroz Neumski koridor i nadzirat će ga djelatnici Carine.

Kućne ljubimce u pratnji vlasnika pri prolazu kroz Neumski koridor mora pratiti ili putovnica (međunarodna knjižica) ili veterinarski certifikat, ovisno o vrsti životinje, a ukoliko takve dokumente vlasnici ne posjeduju, morat će zaobići Neumski koridor trajektom, zaključak je Ministarstva.

Kućni ljubimci koji će moći preko Neuma, što Ministarstvo u odgovoru našem listu nije specificiralo, samo su psi, mačke i pitome vretice, dok će ostali morati na trajekt. A kako trajekt od ove sezone k tome i poskupljuje, turistima koji planiraju na krajnji jug Hrvatske sa sobom povesti i, recimo, najdražu iguanu ili nekog glodavca, možda bi se više isplatilo ostaviti ga na brigu nekome kod kuće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!