recept za uspjeh

Preimenovali bi ruski grad Barnaul u Putingrad kako bi poboljšali kvalitetu života

22.05.2017 u 20:56

Bionic
Reading

Kandidatkinja za zastupničko mjesto na predstojećim lokalnim izborima u ruskom gradu Barnaulu, Marina Čauzova, predložila je da se ime tog grada preimenuje u Putingrad

'Ako promijenimo ime grada u Putingrad, to bi doprinijelo tome da Barnaul postane svestraniji za život. Promjena imena utjecala bi na razvoj komunalnih usluga, na proračun, a i ljudi bi postali bolji', navela je Čauzova, a prenose ruske agencije.

Prema njezinim riječima, gradovi kao što su Sankt Peterburg i Ekaterinburg pravi su primjeri toga kako promjena naziva grada utječe na kvalitetu života.

Podsjetimo, Sankt Peterburg se ranije zvao Petrograd, zatim i Lenjingrad, dok se Ekaterinburg zvao Sverdlovsk, po boljševičkom čelniku Jakovu Sverdlovsku. Današnji Volgograd se zvao Caricin, a jedno vrijeme nosio je ime Staljingrad, da bi nakon demontaže Staljinova kulta ličnosti promijenjena sva imena mjesta nazvanih po njemu.   

Barnaul je, inače, administrativni centar Altajskog kraja i nalazi se na jugozapadnom dijelu sibirskog federalnog okruga. Radi se o jednom od najstarijih gradova u Sibiru, a čak 10 posto stanovništva čine Nijemci koje je u taj dio Rusije dovela carica Katarina Velika.

Tijekom staljinističkog razdoblja mnogi ruski Nijemci bili su prisiljeni naseliti ovu regiju pa zbog toga grad gaji odlične odnose s Njemačkom.