produbljivanje veza

Pregovori velikih saveznika: Sjevernokorejska šefica diplomacije u posjetu Rusiji

15.01.2024 u 09:11

Bionic
Reading

Sjevernokorejska ministrica vanjskih poslova Choe Son Hui stiže u ponedjeljak u posjet Rusiji na razgovore sa svojim kolegom Sergejom Lavrovom, dok dvije zemlje produbljuju ekonomske, političke i vojne veze

Dok raste međunarodna izolacija Rusije zbog njezina rata u Ukrajini, analitičari kažu da Moskva vidi sve veću vrijednost u svojim vezama sa Sjevernom Korejom.

Što se tiče Sjeverne Koreje, odnosi s Rusijom nisu uvijek bili tako topli kao što su bili na vrhuncu Sovjetskog Saveza, ali zemlja ubire korist od potrebe Moskve za prijateljima.

Sjeverna Koreja je u nedjelju testirala novu hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo srednjeg dometa, izvijestila je državna novinska agencija KCNA, u potezu koji su osudile Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan.

Trodnevni posjet sjevernokorejske ministrice dolazi u vrijeme kada SAD i saveznici optužuju Rusiju da ispaljuje balističke projektile i koristi drugo oružje sjevernokorejske proizvodnje za napade na ciljeve u Ukrajini.

Moskva i Pjongjang zanijekali su ugovore o oružju, ali su obećali produbiti suradnju na svim područjima te su organizirali niz sastanaka na visokoj razini od prošle godine, uključujući samit ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una u Rusiji.

Upečatljiv znak produbljivanja veza dviju zemalja pojavio se u srpnju, kada je ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio Pjongjang i obišao izložbu oružja koja je uključivala sjevernokorejske zabranjene balističke rakete.

Uslijedilo je Kimovo putovanje u Rusiju, njegov prvi inozemni posjet od početka pandemije covida-19.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da će posjet uključivati pregovore, ali nije navela detalje. Također je predvidjela da će putovanje potaknuti razna nagađanja na zapadu.