PRIZNANJE IZ SDP-A

'Pregovori s MOST-om već su krenuli'

09.11.2015 u 16:36

Bionic
Reading

SDP-ovac Damir Mateljan izjavio je u ponedjeljak u Karlovcu da su već dan nakon izbora krenuli pregovori između koalicije Hrvatska raste i Mosta nezavisnih lista, ali da ne želi licitirati hoće li oni trajati tjedan ili mjesec dana, s obzirom da treba razgovarati o konkretnim stvarima poput ukidanja županija

'Hrvatska raste ima najveći potencijal da sastavi vladu, a hoće li ona biti koalicijska ili manjinska vlada manje je važno. Važno je da se shvati da izvrsni rezultat Mosta jasno govori da građani žele da se hrabrije krene u reforme, a njihov veliki zahtjev je reforma javne uprave i lokalne samouprave. Primjerice, moj je stav da je postojanje županija besmislica, a iz programa Mosta iščitao sam da je njihov stav također da županije treba ukinuti. Ali, neki drugi naši koalicijski partneri možda misle drugačije i zato treba razgovarati, te za sve dogovoriti put i rokove", rekao je Mateljan na konferenciji za novinare.

Mateljan, koji je na nedjeljnim izborima potvrdio svoj novi saborski mandat, kazao je kako je sustav lokalne samouprave u Hrvatskoj potrošen, da "ne drži vodu i da je uteg razvoju Hrvatske", pogotovo ravnomjernijem razvoju Hrvatske, pri čemu on kao načelnik Općine Kamanje iz osobnog iskustva zna u kojem smjeru treba krenuti.

"Svaka općina koja se ne može sama financirati, koja je na teret svojih građana i svoje države, nema razloga postojanja. Općine koje ne čine ono što bi kao servis građanima trebale činiti već su im uteg, treba ukinuti", poručio je Mateljan.

Važnim drži da se pregovori o sastavljanju nove vlade odvijaju transparentno, javno i i mirno, da nema prostora za zakulisne igre oko dijeljenja fotelja. Ističe da je koalicija Hrvatska raste spremna i na reforme i na pregovore sa svima onima kojima je stalo do razvoja zemlje i pokretanja reformi. "Vjerujem da će koalicija Hrvatska raste pametno.