TVRDOGLAVI TEHERAN

Pregovori s Iranom ušli u 'vrlo tešku fazu'

23.11.2013 u 16:34

Bionic
Reading

Ženevski pregovori velikih sila i Irana o iranskom nuklearnom programu ušli su u subotu u vrlo 'tešku fazu', naglasili su zapadni i iranski pregovarači, ocjenjujući da još uvijek postoje velike razlike u stajalištima glede nekih točaka sporazuma, prenose agencije

Američki državni tajnik John Kerry i ministri vanjskih poslova pet ostalih svjetskih sila pridružili su se pregovorima o iranskom spornom nuklearnom programu u subotu.

Ministri vanjskih poslova Kine, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Njemačke - Wang Yi, Sergej Lavrov, Laurent Fabius, William Hague i Guido Westerwelle - nastoje u Ženevi uvjeriti Iran da odustane od nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ublaženje sankcija, prenosi Reuters.

'Pregovori su ušli u tešku fazu i iranski pregovarači inzistiraju na pravima naše zemlje. Nismo spremni pristati na sporazum koji zadire u prava i interese Irana', rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif i dodao da će se protiviti svakom 'pretjeranom zahtjevu'.

'Obogaćivanje urana mora biti sadržano u tom dogovoru. Mi jamčimo narodu da se obogaćivanje nikada neće prekinuti', dodao je Zarif i spomenuvši jednu od glavnih spornih točaka.

'Radi se o teškim pregovorima. Mi nismo tamo zato što su pregovori završeni', naglasio je Hague prije nego je otišao na konzultacije s francuskim i njemačkim kolegom. Europski diplomatski izvor je naglasio istovjetnost stajališta Velike Britanije, Njemačke i Francuske.

'Zaključit ćemo sporazum samo kada ćemo smatrati da se radi o korisnom sporazumu o problemu koje stvara iranski nuklearni program', upozorio je Hague, prenosi AFP.

U vezi desetogodišnjeg sukoba Irana i međunarodne zajednice, britanski diplomat je podsjetio da se u prošlosti pokazalo do koje mjere je taj program bio tajan i kršio međunarodne sporazume.

'Vrlo je važno da taj sporazum bude razrađen u pojedinostima i u cjelini i da svi mogu biti uvjereni da će se poštivati', naglasio je Hague

Istim tonom je nastavio i Westerwelle koji je rekao da 'postoje realni izgledi za postizanje sporazuma, ali da preostaje još puno posla'.